Tech/Tudomány

Végre? – Több százezer mobil mehet a kukába, júniusban lekapcsolják a 3G hálózatot

A magyar mobilszolgáltatók végre megkezdik a korábban több ízben belengetett 3G mobilhálózatok fokozatos kivezetését, ami azt jelenti, hogy sokaknak kell elgondolkodniuk egy új telefon beszerzésén.

A szolgáltatók szerint ez mindenképp a lakosság javát szolgálja majd, hiszen az elavult 3G technológia kivezetésével  a felszabaduló sávokat a 4G és 5G hálózatok rendelkezésére bocsájtják. Mindeközben pozitív energetikai és környezetvédelmi előnyökkel is járnak, hiszen a hálózat egyszerűsítésével elektromos energiát takarítanak meg.

A Pénzcentrum szerint a hazai szolgáltatók közül a Magyar Telekom már május elején megkezdte a 3G hálózatok lekapcsolását – előbb a fő üdülőterületeken a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környezetében, aztán következett a Vodafone május végén – amiben a tervek szerint elsőként Székesfehérvár és Várpalota vonzáskörzetében élők lesznek érintettek. A Yettel júniusban kezdi meg a munkát, és elméletileg a hónap végéig végeznek is vele.

Kiket érint a 3G kivezetése?

Szerencsére egyre kevesebbeket, de még így sem elhanyagolható  azoknak a száma az országban, akik a régi generációs mobilhálózattal kompatibilis készülékkel rendelkeznek. A portál kérdésére a szolgáltatók nem árulták el, hogy a saját statisztikáik alapján hány előfizető lehet érintett, ezért csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy mobilcsereprogramja adhat valami támpontot, hogy nagyjából mennyien használhatnak még 3G-s mobilokat.

Korábban mi is megírtuk, hogy a mobilcsere program keretében a 2- és 3G-s eszközök cseréjére lehet igényelni 20 ezer forintos (vissza nem térítendő) állami támogatást, egészen az 5 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig. Ez azt jelenti, hogy a kormány nagyjából 250.000 készülékcserével számol, ami a korábbi becslések alapján nagyjából pontos lehet.

A portál szerint a legnagyobb online áruházak, az Alza és az eMag mára szinte már egyetlen 3G-s készüléket sem ad el, sőt, már az Alza a 2016-os magyarországi indulásakor is az értékesített mobilok jelentős része már a 4G-s palettából kerültek ki.

A 4G szabványt nem támogató készülékek közül inkább a leginkább csak hanghívásra szánt, néhány ezer forintos 2G-s alapkészülékeket keresik a vásárlók, de ezekkel a 3G-lekapcsolás után is lehet majd telefonálni – mondta az eMAG sajtóosztálya a Pénzcentrum megkeresésére.

A Telekom is hasonlókról számolt be tavaly, amikor a 3G-s hálózatok lekapcsolását bejelentették, amikor elárulták, hogy az adatforgalom 95 százaléka, míg a beszélgetések 45 százaléka történik 4G hálózaton.

Mi történik a 3G lekapcsolása után?

Ez nyilván csak azokat érinti, akik még mindig 3G-s készülékeket használnak. A hálózat lekapcsolását követően értelemszerűen minden 3G-s szolgáltatás megszűnik, vagyis az internethez csak WiFi-n keresztül lehet csatlakozni. SMS-t és hanghívásokat azonban továbbra is lehet róluk intézni.

Viszont akkor is érdemes lecserélni a mobilt, ha csak telefonhívásokra és üzenetküldésre használjuk, hiszen az újabb készülékeken a hangminőség is sokat javul a korszerűbb hálózatoknak és technológiának köszönhetően. Ez pedig azért is lehet fontos, mert a KSH mérései szerint Magyarországon nagyjából 2,6 millió előfizető használhat régi telefont, nagy részük pedig az idősebb, 60 év körüli – vagy annál idősebb korosztályból kerül ki.

Számukra is fontos lehet, hogy a hívások tisztán érthetőek legyenek. Ha viszont attól félnek, hogy az újabb típusú kütyüket nehezebben tanulnák meg használni, akkor érdemes lehet kifejezetten olyan 4G- és 5G-képes termékeket keresni, melyeket kifejezetten ennek a korosztálynak szánnak. Vagyis nagyobbak az ikonok rajtuk, és rendkívül könnyű őket használni, de bőven találni már újabb nyomógombos készülékeket is, hogy még egyszerűbb (és olcsóbb) legyen az átállás.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Jön a Diablo IV a Game Passba, 4 Xbox-játék PS5-re is megjelenik és készül az új Xbox

Bódi Dániel 2024.02.15. - Mikor felröppentek az első pletykák az Xbox-játékok multiplatformosodásáról, néhány önjelölt-mondvacsinált "szivárogtató"…

3 óra telt el azóta...

Újult erőre kapott sokak kedvenc Warzone fegyvere, de van egy kis csavar

2024.02.15. - A január második és február első felében megérkezett Warzone frissítések összességében remek hatással…

6 óra telt el azóta...

Több új terméket is bemutathat az Apple márciusban, erre lehet számítani

2024.02.15. - Az Apple 2023 októberében tartott legutoljára dedikált médiaeseményt. A Scary Fast esemény ráadásul…

6 óra telt el azóta...

Az összes sorozat, amit 2024-ben láthatunk utoljára / kaszáltak el

Bódi Dániel 2024.02.15. - Sajnos minden évre kijut a véget érő sorozatokból, így 2024-ben sem…

6 óra telt el azóta...

Hamarosan visszatérhet a CS2 egyik legjobban hiányolt parancsa

2024.02.15. - A Valve február második hetében sem állt le a frissítésekkel. Február hetedikén egy…

6 óra telt el azóta...

Most még olcsón vehetsz ilyen 1TB-os SSD-t, de hamar kell döntened

2024.02.15. - 2023-ban igazán kedvező árakat olvashattunk le a NAND és a különféle memóriachipeket tartalmazó…

6 óra telt el azóta...