Szerencsére alig van már olyan ember Magyarországon, akiket érinthet a leállás, de azért érdemes lehet szólni róla a nagymamának, nagypapának.

A magyar mobilszolgáltatók végre megkezdik a korábban több ízben belengetett 3G mobilhálózatok fokozatos kivezetését, ami azt jelenti, hogy sokaknak kell elgondolkodniuk egy új telefon beszerzésén.

A szolgáltatók szerint ez mindenképp a lakosság javát szolgálja majd, hiszen az elavult 3G technológia kivezetésével  a felszabaduló sávokat a 4G és 5G hálózatok rendelkezésére bocsájtják. Mindeközben pozitív energetikai és környezetvédelmi előnyökkel is járnak, hiszen a hálózat egyszerűsítésével elektromos energiát takarítanak meg.

A Pénzcentrum szerint a hazai szolgáltatók közül a Magyar Telekom már május elején megkezdte a 3G hálózatok lekapcsolását – előbb a fő üdülőterületeken a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környezetében, aztán következett a Vodafone május végén – amiben a tervek szerint elsőként Székesfehérvár és Várpalota vonzáskörzetében élők lesznek érintettek. A Yettel júniusban kezdi meg a munkát, és elméletileg a hónap végéig végeznek is vele.

Kiket érint a 3G kivezetése?

Szerencsére egyre kevesebbeket, de még így sem elhanyagolható  azoknak a száma az országban, akik a régi generációs mobilhálózattal kompatibilis készülékkel rendelkeznek. A portál kérdésére a szolgáltatók nem árulták el, hogy a saját statisztikáik alapján hány előfizető lehet érintett, ezért csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy mobilcsereprogramja adhat valami támpontot, hogy nagyjából mennyien használhatnak még 3G-s mobilokat.

Korábban mi is megírtuk, hogy a mobilcsere program keretében a 2- és 3G-s eszközök cseréjére lehet igényelni 20 ezer forintos (vissza nem térítendő) állami támogatást, egészen az 5 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig. Ez azt jelenti, hogy a kormány nagyjából 250.000 készülékcserével számol, ami a korábbi becslések alapján nagyjából pontos lehet.

A portál szerint a legnagyobb online áruházak, az Alza és az eMag mára szinte már egyetlen 3G-s készüléket sem ad el, sőt, már az Alza a 2016-os magyarországi indulásakor is az értékesített mobilok jelentős része már a 4G-s palettából kerültek ki.

A 4G szabványt nem támogató készülékek közül inkább a leginkább csak hanghívásra szánt, néhány ezer forintos 2G-s alapkészülékeket keresik a vásárlók, de ezekkel a 3G-lekapcsolás után is lehet majd telefonálni – mondta az eMAG sajtóosztálya a Pénzcentrum megkeresésére.

A Telekom is hasonlókról számolt be tavaly, amikor a 3G-s hálózatok lekapcsolását bejelentették, amikor elárulták, hogy az adatforgalom 95 százaléka, míg a beszélgetések 45 százaléka történik 4G hálózaton.

Mi történik a 3G lekapcsolása után?

Ez nyilván csak azokat érinti, akik még mindig 3G-s készülékeket használnak. A hálózat lekapcsolását követően értelemszerűen minden 3G-s szolgáltatás megszűnik, vagyis az internethez csak WiFi-n keresztül lehet csatlakozni. SMS-t és hanghívásokat azonban továbbra is lehet róluk intézni.

Viszont akkor is érdemes lecserélni a mobilt, ha csak telefonhívásokra és üzenetküldésre használjuk, hiszen az újabb készülékeken a hangminőség is sokat javul a korszerűbb hálózatoknak és technológiának köszönhetően. Ez pedig azért is lehet fontos, mert a KSH mérései szerint Magyarországon nagyjából 2,6 millió előfizető használhat régi telefont, nagy részük pedig az idősebb, 60 év körüli – vagy annál idősebb korosztályból kerül ki.

Számukra is fontos lehet, hogy a hívások tisztán érthetőek legyenek. Ha viszont attól félnek, hogy az újabb típusú kütyüket nehezebben tanulnák meg használni, akkor érdemes lehet kifejezetten olyan 4G- és 5G-képes termékeket keresni, melyeket kifejezetten ennek a korosztálynak szánnak. Vagyis nagyobbak az ikonok rajtuk, és rendkívül könnyű őket használni, de bőven találni már újabb nyomógombos készülékeket is, hogy még egyszerűbb (és olcsóbb) legyen az átállás.

A legocsmányabbtól a Nokia 3310-ig – Zseniális online mobilmúzeum nyílt!

 

×