A Tesla részleges önvezető funkcióját sokan nem úgy használják, ahogyan a vállalat a hivatalos oldalain leírja.

Egy a napokban történt szörnyű, három ember halálát okozó közlekedési baleset miatt a hatóságok újabb szövetségi vizsgálatot indítottak a Tesla Autopilot-funkciója miatt – írta meg a The Wall Street Journal

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vezeti a vizsgálatot, amely egy május 12-i eset miatt indult. A balesetet egy 2022-es gyártású Tesla Model S okozta, ami egy járdaszegélynek ütközött, majd egy építőipari berendezésbe csapódott. A tragikus eseményben az autó mindhárom utasa a helyszínen meghalt, míg három építőmunkás megsebesült.

A helyes használata az Autopilotnak

A rendőrség akkor ugyan nem közölte, hogy az elektromos autó Autopilot-módban közlekedett, avagy sem, de az NHTSA gyanúja szerint a funkciónak köze lehetett a tragédiához. A szabályozó hatóság azt is nyilvánosságra hozta, hogy jelenleg több mint 30 olyan eset van kivizsgálás alatt, amelyben egy feltételezhetően Autopilotban közlekedő Tesla súlyos, többször halálos áldozatokkal járó balesetben volt érintett.

A Tesla nem válaszolt a WSJ megkeresésére, ugyanakkor érdemes tudni, hogy az Autopilot-funkció a vállalat hivatalos leírása alapján folyamatos emberi felügyeletet igényel arra az esetre, ha bármikor, bármi miatt közbe kell avatkozni. Ezért minden Tesla-tulajdonost, aki rendelkezik a vezetéssegítő funkcióval arra kérnek, hogy akkor is legyenek figyelmesek és tartsák a kezüket a kormányon, ha látszólag minden rendben történik. A teljes önvezetésként reklámozott funkció pedig jelenleg csak a „béta” fázisban tart, és csak a kiválasztott felhasználók számára érhető el.

Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy a Tesla elnöke rendre eltúlozza a technológia képességeit – az Autopilot megjelenésekor (és előtte is) úgy reklámozta azt bizonyos eseményeken és a közösségi felületeken, mint az embernél is biztonságosabb AI sofőrt, bár mindig hozzátette, hogy csak az autópályákon. Azonban azóta, hogy 2018-ban az NHTSA hivatalosan is vizsgálatot indított, már ő is sokkal visszafogottabban fogalmaz.

Hackerek úgy törhetik fel a Teslákat, mintha csak a Watch Dogs-zal játszanának

 

https://leet.hu/major/

×