A külső tisztítás mellett érdemes az érzékeny adatainkra is gondolni.

A régebbi gépek felett mindig elszáll az idő, ám ez nem jelenti azt, hogy családon belül vagy netán eladás után ne tudná valaki olyan célra használni, amivel még tökéletesen megbirkózik a masina. Könnyen lehet, hogy játékra már nem alkalmas, ám böngészésre még így is kiválóan befogható akár hosszú évekre is az új gazdánál. Nem mindegy azonban, hogy milyen állapotban adjuk el vagy adjuk át, érdemes kívül és belül is rendbe tennünk a laptopot. A Dell szakértői összegyűjtötték a legfontosabb mozzanatokat, melyeket egy átlagos felhasználó is könnyűszerrel elvégezhet az átadás előtt.

Nézzük is, hogy mely lépéseket nem szabad kihagynunk mielőtt megválnánk szeretett laptopunktól!

Az adatok

Ha rendszeresen használunk egy gépet, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy ne kerüljenek érzékeny információk és adatok a háttértárakra. Ezek lehetnek munkahelyi dokumentumok, családi fotók vagy épp a böngésző által elmentett jelszavaink. Első lépésben a legfontosabb információkat mentsük át valamilyen hordozható adattárolóra, hogy biztosan ne veszítsük el azokat. Ezután indulhat a régi gép legyalulása. Rengeteg esetben erre már dedikált gombot is találunk sok laptopon, mely segítségével pillanatok alatt visszaáll a gyári, érintetlen állapotára. Ha ennél radikálisabb módszerekre van szükségünk, akkor az igazán érzékeny fájlokat többször is felülírhatjuk, például a PrivaZer Portable segítségével, hogy garantáltan ne lehessen visszaállítani azokat később sem. Az is megoldás lehet, ha régi SSD/HDD helyére egy újat szerelünk, ám ez értelemszerűen többletköltséggel jár valamelyik vagy akár mindkét félnek. Ha HDD van a gépben, akkor mindig megfontolandó egy SSD beszerzése, hiszen szinte új gépet varázsolhat a laptoptól.

A külső

Eladásnál különösen fontos lehet a laptop külső megjelenése, de szimpla továbbadásnál sem illik leharcolt, koszos gépet adni az új tulajdonos kezébe. Nem kell nagy ördöngösségre gondolnunk. Elég, ha van nálunk egy mikroszálas törlőkendő és némi izopropil alkohol-víz oldat (70-30 arányban), a biztonság kedvéért egy gumikesztyűt is nyugodtan beszerezhetünk, ám ez inkább opcionális. A hagyományos háztartási szereket érdemes kerülnünk ennél a folyamatnál, hiszen olyan anyagokat tartalmaznak, melyek akár kárt is okozhatnak a gépben.

A tisztítás előtt húzzunk ki minden kábelt és eszközt a gépből, majd kapcsoljuk is ki. A tisztitó folyadékot nem közvetlenül a gépre kell fújnunk, hanem a fentebb említett kendőre, így elkerülhetjük, hogy bárminemű folyadék, nedvesség jusson a laptop olyan részeibe a nyílásokon keresztül, ahol komolyabb gondot is okozhat. A monitorra ragadt, makacsabb szennyeződésekhez használhatunk dedikált monitortisztító sprayt vagy kendőt, így garantáltan nem karcoljuk össze a kijelzőt. A billentyűzet tisztításánál bevethetünk még sűrített levegős sprayt is az extra hatékonyság érdekében, így elbúcsúzhatunk a nem kívánt morzsáktól, portól vagy állatszőrtől. A gépet ezután hagyjuk megszáradni és csak ezután kapcsoljuk be. A hozzáértők akár szétszedhetik és újra is pasztázhatják a laptopot, ám megfelelő tapasztalat nélkül nem érdemes belevágni, mert könnyen lehet, hogy többet ártunk, mint amennyit segítünk.

Egy utolsó ellenőrzés

A Dell arról is említést tesz, hogy a fenti takarítások elvégzése után érdemes egy utolsó, nagy ellenőrzést végeznünk a gépen. Nézzük meg, hogy megfelelően működik-e az összes USB port, ellenőrizzük le, hogy továbbra is gondtalanul csatlakozik-e a Bluetooth vagy épp Wifi hálózatra a gép. Érdemes leellenőriznünk, hogy az akkumulátor mennyit bír alap használat mellett, hiszen eladás esetén ez sokat dobhat az áron.

Magyarországon is elérhető lett Elon Musk műholdas internetszolgáltatása

https://leet.hu/major/

×