A képregényes szcéna egyik legnagyobbjától búcsúzunk, aki egészen kivételes, megismételhetetlen hatással volt a szuperhősökkel teli világra.

2022. május 6-án 67 éves korában elhunyt a világ egyik legelismertebb képregény írója és rajzolója, George Pérez. A halálhírről a családja számolt be a közösségi médián keresztül, ahol azt írták, hogy az otthonában, békésen a családja szerető közegében távozott.

A képregényes körökben elképesztő tiszteletnek örvendő Pérez az 1970-es évek elején a Marvelnél kezdte a pályafutását, ahol az Astonishing Tales rajzolójaként állandó munkatársnak dolgozta be magát. Ezután Bill Mantlóval közösen megalkotta a White Tiger néven futó Puerto Ricó-i szuperhőst, majd nem sokkal később már a Bosszúállók fedélzetén találta magát, amit 20 számon keresztül jegyzett. A híres szuperhős-csapat mellett olyan legendás sorozatokban lehetett találkozni a munkájával, mint például a Fantasztikus Négyes, vagy az Inhumans.

A Marvelnél töltött időszaka után a DC-hez igazolt át, ahol a ’80-as években Marv Wolfmannal együtt sikerre vitték a The New Teen Titans-t, ami annyira népszerű lett, hogy azóta is ugyanabban az összeállításban találkozhatunk a fiatal hősökkel: Robin (Dick Grayson), Starfire, Raven, Beast Boy és Cyborg, valamint Kid Flash (Wally West) és Wonder Girl (Donna Troy). A DC-nél még olyan világhírű füzeteken dolgozott, mint a Crisis on Infinite Earths és Infinite Crisis, a Wonder Woman, az Igazság Ligája, a Zöld Lámpás, vagy a Batman.

A tékozló alkotó a kalandos és rendkívül termékeny kitérője után visszatért a Marvel Comics-hoz, ahol ismét gondozásába vette a Bosszúállókat, az F4-et, de nem egyszer az Amerika Kapitány, a Vasember, a Defenders, a Hulk és az X-men hasábjain is rajta hagyta a keze nyomát. Pérez a világ leglelkesebb és legsikeresebb képregény alkotója volt, a munkássága során pedig sikerre vitte a legnagyobb álmát is, ami csak nagyon keveseknek sikerült csak az iparban.

Ő volt ugyanis az, aki jóvoltából egy őrületes crossoverben összeverődhetett az Igazság Ligája és a Bosszúállók csapata.

A crossover és a két vállalat viaskodása egy másik cikket is megérne, ezért legyen elég annyi, hogy Péreznek kulcsszerepe volt benne, amelyet sok-sok éven keresztül egyengetett. Szerencsére a fáradozásai kifizetődtek, és tényleg megjelenhetett a JLA/Avengers, ami a pályafutása megkoronázása lett.

A rendkívül sikeres író és rajzoló végül 2019-ben, egészségügyi problémákra hivatkozva bejelentette a visszavonulását, 2021-ben pedig azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy végstádiumú rákban szenved. Tudta, hogy az ideje meg van számlálva, ezért a maradékot a családjával és a barátaival szerette volna tölteni, ami az utolsó percéig így is lett.

George Pérez munkássága elképesztő hatással volt a képregényes világra, a geek- és a popkultúrára, kivételes és megismételhetetlen hagyatékot jegyez. Nyugodjék békében.

 

×