Egy kiberbiztonsági kutatás szerint a világ vezérigazgatóinak szédületesen nagy része használ nevetségesen gyenge és veszélyesen egyszerű jelszavakat.

Való igaz, hogy jó jelszót kitalálni manapság nem egyszerű, de valamiért azt gondolnánk, hogy a fontos emberek gondosan figyelnek erre. Most a NordPass nevű jelszókezelő friss kutatása azt derítette ki, hogy sok cégvezető és vezérigzgató használ végtelenül egyszerű jelszavakat a rendszereihez.

Ilyen jelszó az „123456”, a „jelszó”, az „123456789” vagy a „qwerty”.

A felsorolt jelszavak a vezérigazgatók által használt leggyakoribb jelszótípusok. A vezérigazgatók, menedzserek, cégtulajdonosok és más magas beosztású vezetők által legtöbbször feltört jelszó – az „123456” – világszerte több mint 1,1 millió kiberbiztonsági incidensben érintett. Egy másik népszerű választást – „jelszó” – több mint 700 000 esetben találták meg.

A kutatás azt megmutatta, hogy a magas beosztású cégvezetők gyakran használnak neveket jelszóként, amelyek közül a legnépszerűbbek: Tiffany (100 534 incidensnél használták), Charlie (33 699), Michael (10 647) és Jordan (10 472). A mitikus lények és állatok is gyakoriak, mint a „sárkány” (11 926) és a „majom” (11 675), melyek szintén népszerű jelszavaknak bizonyultak.

Hogy ez kiderüljön, ahhoz a kutatók több mint 290 millió jelszófeltörést elemeztek világszerte. A jelszavakat munkaköri szint alapján osztályozták.

A Verizon Data Breach Investigations Report szerint az adatszivárgások körülbelül 80 százaléka a könnyen feltörhető jelszavakra vezethető vissza. Jonas Karklys, a NordPass vezérigazgatója (aki feltehetően nagyon erős jelszóval rendelkezik) azt mondta, hogy néhány egyszerű lépés segíthet abban, hogy ne törjék fel a rendszereinket.

„Hihetetlen, hogy mennyire hasonlóan gondolkodunk, és ez a kutatás megerősíti, hogy – amit nagyon egyedinek gondolunk – valójában a leggyakoribbak listájára kerülhet” – mondta Karklys.

Neked szerinted erős a jelszavad?

Ezt láttad már?

Brutál gyors 5G-s otthoni szolgáltatást indít a Yettel – az első hat hónap ingyenes

 

https://leet.hu/shop/white-shark/

×