Egyre kevesebb felárat kell fizetnünk.

Áprilisban is pozitív hírek érkeztek az aktuális videókártya árakkal kapcsolatban, így bizakodóan vághatunk neki májusnak. Lassan eltűnnek a javasolt fogyasztói árra rápakolt felárak, a pár hónapja még 60-80%-os érték áprilisra 15-20%-ra apadt. Sokan azonban pont a fenti okok miatt egyáltalán nem foglalkoztak eddig az új(abb) generációs grafikai egységekkel, hiszen úgy voltak vele, hogy dupla árat nem fognak kifizetni a hardverért.

Nem könnyű a döntés….

Ilyenkor nem egyszerű visszarázódni, a legtöbben a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező kártyákat keresik és nem feltétlenül az RTX 3090 Ti ár és teljesítmény kategóriáját. Kiváló mérőszám lehet erre, hogy mennyi pénz fizetünk ki egyetlen képkockáért, ám ehhez átfogó tesztekre van szükségünk. Szerencsére a TechSpot munkatársai megfelelő tesztkörnyezetet tudtak ehhez biztosítani. FullHD, 1440p és 4K felbontásokon is megizzasztották a kártyákat egy Ryzen 7 5800X3D társaságában, hogy garantáltan ne a processzor legyen a limitáló tényező. Az árakhoz az aktuális amerikai és európai árakat használták, melyek ha nem is feltétlenül egyeznek meg a jelenlegi hazai árcédulákkal, arányukban stimmelnek.

Nézzük is, hogy mely újgenerációs kártyákat éri meg leginkább megvásárolnunk 2022 áprilisában!

FullHD – 1080p

A kategória egyértelmű győztese az AMD Radeon RX 6600 kártya. Ebben az esetben 3 dollárt kell kicsengetnünk egy benchmarkos képkockáért. Sokat elmond, hogy a kistesó RX 6500 XT árán jelentősen kellene faragni, hogy az ár-érték aránya megegyezzen a győztesével. Nvidia fronton a legjobban megérős kártya az RTX 3050, ám könnyen lehet, hogy megéri ilyenkor félrerakni a márkahűséget.

1440p

A kategória győztese ezúttal is az RX6600, ám a dobogó további fokaira felért a 6700 XT és a 6600 XT is, az Nvidia első kártyája ismételten az 5. helyen áll. A 6500 XT említésre sem méltó, hiszen az átlag 40-es képkockáival az élvezhetetlenség határait súrolja már ezen a felbontáson is.

1440p – Európa

Az európai árakat figyelembe véve kicsit változott a történet, hiszen az RX 6600-at letaszította az RX 6500 XT, míg a 3060 Ti a harmadik helyig is felért. Csalóka eredmény, hiszen az első helyezett 40 FPS-t is alig tud tartani ebben a felbontásban, ezért kapásból ki is esik a potenciálisan megvásárolandó kártyák sorából.

4K

Az RX 6600-at ebben az esetben sem tudta letaszítani senki a trónról, ám itt a 3060 Ti személyében már a virtuális bronzéremig ért egy Nvidia kártya. A 6800 XT és a 12GB-os 3080 szinte azonos szinten vannak, ám egy több játékból álló teszten könnyen lehet, hogy az Nvidia high-end kártyája lenne előrébb. Ahogy az előző felbontásokon, úgy 4K-ban is hatalmas ugrás van a 3090 és 3090 Ti kártyák esetében, melyek nagyon rossz ár-érték mutatóval rendelkeznek, ám a maximalisták így is leemelik őket a polcokról.

Verdikt

A fenti adatok alapján az RX 6600 a jelenlegi legjobb ár-érték arányú kártya, abban az esetben, ha szeretnénk némi FPS-t is látni nagyobb felbontásokon. Nvidia fronton talán az RTX 3060 Ti lehet a legjobb döntés, hiába előzi meg többször az RTX 3050, ha elvérzik 1440p és 4K felbontásokon. Az árak folyamatosan változnak, így legalább havonta érdemes ismételten átnyálazni a táblázatokat, melyet természetesen mi is megteszünk majd. Reméljük májusban tovább csökken az extra felár mértéke, hogy lassan MSRP áron vásárolhassuk meg a videókártyákat.

Olyan durva lett a Windows 11 gépigénye, hogy a Microsoft sem tudott teljesen átállni rá

 

https://leet.hu/samsungssd/

×