Egyre jobb és jobb eszközzé válik a Steam Deck, ami egy csomó menő újdonság mellett végre hivatalos Windows 11 támogatást is kapott.

A Steam Deck az előzetes várakozásoknak megfelelően kifejezetten jól szerepel, hiszen úgy veszik, mint a cukrot, és a játékosok is imádják. Ez viszont nem jelenti egyenesen azt, hogy a Valve már hátra is dőlhet, mivel bőven akad még tennivaló a Linux-alapú kézikonzollal, hogy végül az Ultimate Játékgéppé váljon. Ennek megfelelően megérkezett az SD első nagyobbacska rendszerfrissítése, ami hiánypótló funkciókkal varázsolja tökéletesebbé a masinát.

A legelső újdonság, ami a játékos számára érdekes lehet, az a jelszóval feloldható zárolási képernyő. Ezt tulajdonképpen mindenféle helyzetre beállíthatjuk, legyen szó a Steam Deck indításáról, alvó állapotból való visszalépésről, bejelentkezésről és/vagy asztali módba váltásról. Ha a funkció be van kapcsolva, akkor a kiválasztott alkalmakkor csak egy 6 számjegyű PIN-kóddal oldhatjuk fel használatra a kütyüt.

A másik örömteli újítás a billentyűzetet érinti, amely a frissítés után 21 nyelvvel és elrendezéssel bővült, de hamarosan még több nyelvet adnak majd hozzá. A legérdekesebb része a dolognak, hogy egyszerre akár több különböző lokalizált kiosztást is kiválaszthatunk, melyek között gombnyomásra válthatunk, ha így szeretnénk használni.

Továbbá frissült az Achievements oldala is, amely gyorsabb és sokkal átláthatóbb lett. A Steam Deck mostantól támogatja a több ablakkal rendelkező játékokat és alkalmazásokat. Ez olyan játékoknál és alkalmazásoknál jöhet majd jól, amiknek több ablaka is lehet, például webböngészőknél vagy indítóprogrammal rendelkező játékoknál.

Mindezek mellett finomhangolták az üresjáratokat is, aminek köszönhetően lassabban merül az akkumulátor, de javult a Type-C dokkolók, töltők és SD-kártyák kompatibilitása, a LED pedig mostantól néhány másodperccel a csatlakoztatás/lecsatlakoztatás után elsötétül (így kevésbé zavaró éjszaka).

A legérdekesebb pedig, hogy a Steam Deck az AMD fTPM (firmware Trusted Platform Module) technológiájának hivatalos támogatását is hozzáadta, így sokkal könnyebbé vált a Windows 11 közvetlen telepítése az eszközre.

Ez azért lehet örömhír sokaknak, mert korábban a Windows 11 támogatása csak tesztelés alatt állt, így az operációs rendszert csak azok tudták telepíteni, akik a SteamOS béta verzióját futtatták. Most azonban már bárki nekieshet a dolognak, az persze már egy másik kérdés, hogy érdemes-e?

A TechRadar szerint az első hivatalos telepítések utáni visszajelzések többnyire pozitívak, ugyanakkor az élmény annak ellenére sem teljes, hogy a béta óta sokat javult a helyzet. A Windows 11 ugyan már rendesen fut a kézikonzolnak nevezet kézi PC-n, de továbbra is előfordulhatnak driver problémák. Emellett pedig még az sem tiszta, hogy a Microsoft rendszere mennyire eszi meg használat közben az akkumulátort, ami azért elég sarkalatos pontja az ezzel egyébként is hadilábon álló masinának.

Tehát most még nem feltétlenül érdemes telepíteni az új Windowst a Steam Deckre, de később talán, amikor már tényleg teljesen kiforrja magát a platformon, akkor mindenképpen érdemes lesz tenni vele egy próbát. Ennek okait pedig sokáig lehetne sorolni, kezdve az Androidos alkalmazások támogatásával, folytatva a különböző áruházak trükközés nélküli elérhetőségével.

A frissítések teljes, részletes listáját a Valve hivatalos oldalán találjátok.

Neked megéri?? – Ennyit költenek a gamerek játékokra életükben

 

https://leet.hu/samsungssd/

×