A Star Wars Kidként elképesztő, de sosem vágyott hírnévre szert tevő srác eddig sosem ismert mélységekben mesél arról, miként élte meg 20 évvel ezelőtt, hogy belőle lett a világ egyik legelső mémje.

Mindig érdekesnek találtam, hogy a világ leghíresebb mémjei még az internet hőskorában, vagy a szélesebb elterjedésének hajnalán születtek. Pedig akkoriban sokkal nehezebben, de minimum körülményesebben terjedtek el vírusosan a vicces dolgok, bár az internet sztyeppéin már akkor is össze fújta a szél a közösségeket. A YouTube 2005-ös indulása viszont alapjaiban kövezett ki a mémeknek – nem is csoda, hogy a legtöbb onnan eredeztethető.

Sokan a világ legismertebb mém-videóját is onnan származtatják, valójában azonban már évekkel előtte a legendák között emlegették. A történet még 2002-ben indult, amikor egy fiatal, 14 éves kanadai középiskolás diák, Ghyslain Raza kapva kapott egy ötleten, hogy megpróbálja leutánozni a Star Wars filmek gonoszát, Darth Mault, amit egy paródiához akart használni.

Fogta hát a kameráját, beállította egy tákolt díszlet elé, hogy könnyebb legyen az utómunka, majd többször is levideózta magát, ahogy egy bottal a kezében ide-oda forogva hadonászik. Ezeket a felvételeket persze sosem szerette volna az éppen csak terjedőben lévő internetre feltölteni, de valahogyan mégis terjedni kezdett az iskolájában.

 

Mint kiderült, P2P fájlcsere révén osztották szét egymás között az osztálytársai, ami aztán egyre jobban terjedni látszott. Nem sokkal később már alig volt a Földön olyan internetet használó, aki ne ismerte volna legalább hallomásból a Star Wars Kidet, akiről egyre több átdolgozás, mashup, és egy csomó más vicces karikatúra, mém készült.

Ez mostanában, a TikTok, a Coub, és egy csomó másik közösségi platform korában talán kevésbé lenne furcsa, abban az időben viszont óriási szenzációnak számított, hogy a fiatal srác pár hét-hónap leforgása alatt ekkora ismertségre tegyen szert kizárólag az interneten. Tulajdonképpen Raza volt az mémek egyik első prototípusa, még a fogalom kialakulása előtt, ennek viszont meg volt a maga ára.

A fiút egyre többen kezdték el szekálni az iskolában, gúnyolódások és zaklatások céltáblájává vált. Ezt az ismertséget pedig akkoriban nem nagyon tudta pénzre sem váltani, így mindössze a csendben eltűrés jutott kenyeréül. Miután a videómegosztó elindult, az egész még jobban, őrületes sebességgel fokozódott, hiszen a Star Wars Kid azután a korábbinál is nagyobb, világszintű hírnévre tett szert, de még a legnépszerűbb sorozatokba is bekerült (South Park, Amerikai Fater stb.).

Raza sosem vágyott erre, és sosem használta a kéretlen népszerűséget a gyarapodására, interjút is először 2013-ban adott egy francia nyelvű lapnak. Most azonban, az online zaklatások, a cyberbullying korában egy csapat dokumentumfilmessel karöltve elmeséli a teljes sztorit másfél órába sűrítve, de legfőképp annak szociális, mentális, pszichológai hatását vesézik ki különböző szakértőkkel.

A dokumentumfilm azt vizsgálja, hogyan került fel a videó az internetre, hogyan lett az első vírusvideó, és milyen hatással volt Razára és családjára. Ugyanakkor a tágabb értelemben vett online kultúrát, a közösségi médiát, és a gyerekekre, fiatalokra gyakorolt hatását is vizsgálja.

A film Star Wars Kid: The Rise of the Digital Shadows címmel került bemutatásra francia és angol nyelven, de Magyarországon sajnos még nem érhető el. Ez remélhetőleg valamelyik streaming szolgáltató jóvoltából hamarosan megváltozik.

 

via – Boing Boing

Ha pedig érdekelnek a hasonló internetes legendák, akkor mindenképpen nézz el a LEET YouTube-csatornájára, ahol egy külön sorozatot találsz Netlegendák címmel:

 

 

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×