Az Ofcom legfrissebb, a gyermekek és szülők médiahasználatáról szóló felmérése szerint az Egyesült Királyságban tavaly tízből hat gyerek játszott online.

Persze nem lehet azt mondani, hogy az új generáció egyértelműen gamernek születik, de az tény, hogy a világban azzal, hogy mindenki okostelefonok mellett nő fel, a játék is az élet része lesz, legalábbis ha a szülők ezt hagyják. Azt is nehéz lenne kijelenteni, hogy egy, az Egyesült Királyságban készült kutatást mindenhol érvényesnek kell tekintetni, de elég jó példa arra, hogy Európában milyen irányba haladnak a dolgok. Most az Ofcom kutatása rávilágított, hogy Angliában,

a 3-4 évesek (18%) és az 5-7 évesek (38%) elvétve, de a 8-11 évesek 69%-a és a 12-17 évesek 75%-a már aktívan játszik online.

A fiúk elvileg többet lépnek be az online térbe, mint a lányok. A platformok közül a konzolok voltak tavaly a leggyakrabban használt eszközök az online játékhoz, a gyerekek 59%-a használta őket. A gyerekek több mint fele (54%) mobilon játszott, tízből mindössze három gyerek játszik PC-n. Érdekes módon az interneten játszó gyerekek többsége olyannal játszik, akit ismer is.

Az is kiderült, hogy a 8-17 évesek háromnegyede chatel és beszélhet is online játék közben, szóval komolyan veszik. A kutatás persze a szülőket is megkérdezte. Több szülő gondolta úgy, hogy az online játéknak több előnye van, mint hátránya, de ezzel persze nem mindenki ért egyet. Sokak számára nem is a játék a baj.

A szülők 59%-a aggódott amiatt, hogy gyermekei idegenekkel beszélnek, 52%-a zaklatás, 51%-a pedig amiatt, hogy a gyerekeket játékvásárlásra kényszerítik. Sok szülő persze szabályokhoz köti a játékot otthon.

A szülőknek egyébként készült egy oldal is, ami segít abban, hogy hogyan lehet helyesen kezelni a kiskorúak játékhasználatát. Az askaboutgames.com oldalon gyakorlati útmutatók segítségével lehet megtanulni, hogy hogyan hozzunk létre szabályokat és ismerjük meg a gyerek szokásait.

Úgy gondoljuk, hogy ahogy egyre több fiatal nyúl a játékokhoz, úgy lesz egyre fontosabb, hogy azt milyen minőségben teszi.

Ezt láttad már?

Így verték át idén a gamereket – Összegyűjtöttük a legjobb áprilisi tréfákat!

 

×