Egyszerre logikus és megkérdőjelezhető a döntés.

Az Apple március elején rendezte meg a legújabb Keynote-ját, melyen az iPhone SE 3 és az új iPad Air mellett bemutatta a Mac Studiot. M1 Max és M1 Ultra kivitelekben is kérhetjük, gyakorlatilag egy nagyra nőtt M1 Mac Miniről beszélhetünk, brutális teljesítménnyel. A megjelenés után sokan jogosan felháborodtak, amikor kiderült, hogy szinte lehetetlen otthon bővíteni a gépet saját SSD-vel, egyszerűen nem indul el.

Az iFixit csapatának sikerült két Mac Studio között háttértárat cserélni, ám az sem volt egy könnyű művelet és nem igazán lettünk előrébb. Természetesen mindenki egyből betámadta az Apple-t, hogy miért nem ismer fel a gép egy-egy másik SSD-t, holott teljesen szabványos csatlakozóról beszélhetünk.

Első ránézésre. Kiderült, hogy ennél sokkal bonyolultabb a „probléma”!

Hector Martin még azon a héten kifakadt Twitteren, ám igazán a hétvégén futott fel az általa írt, rettentően hosszú kifejtés. Szerencsére leegyszerűsíthetjük a dolgot, így egy átlagos felhasználó is hamar megértheti. Ha egy PC-hez, vagy laptophoz veszünk SSD-t, akkor az tartalmazza magát a NAND chipeket, melyekre a tényleges adat kerül és tartalmazza a vezérlőt is, mely az SSD működéséért felel.

A Mac Studio esetében azonban a cserélni kívánt „SSD” modulok csak a NAND chipeket tartalmazzák, a valós SSD vezérlő magában az M1 (Pro/Max/Ultra) chipben kapott helyett, ezért nem valósulhat meg a tényleges csere. Elsőre túlzásnak tűnhet ez, ám a cég csak így tudja garantálni a rendszer biztonságát és a tökéletes teljesítményt. Biztosan meg lehetne oldani másképp is, de nem véletlenül nem került soha microSD olvasó az iPhone-okba sem.

Forrás: NotebookCheck

Szerinted jó ötlet ennyire zártnak lenni?

Az Apple 1,6 millió forintos gépében úgy sem cserélhetünk SSD-t, hogy amúgy lehetne

×