Nagyon úgy tűnik, hogy Elon Musk megmérettetné magát a Facebookkal és a Twitterrel szemben is.

Akik nagyjából követik Elon Musk Twitteres ámokfutásait, jól tudhatják, hogy az önmagát tech-Jézusnak tartó milliárdos előszeretettel osztja meg az ötleteit a követőivel, melyek olykor-olykor valósággá is válnak. A szakember ezúttal egy olyan nyílt közösségi platform ötletét vázolta, ahol a szólásszabadság pontosan úgy működik, ahogyan hivatott volna.

Musk egy posztjában keményen kritizálta a Twittert (is), szerinte ugyanis a közösségi platform egyszerűen nem teszi lehetővé a szabad véleménynyilvánítást, és megsérti a szólásszabadság elvét. Ezzel a véleményével pedig láthatólag nincsen egyedül.

Ezt megelőzően ugyanis tartott egy szavazást a 79 milliós követőbázisának, melyben feltette a kérdést, miszerint a madaras platform tered enged-e a  különböző véleményeknek, és eleget tesz-e a szólásszabadságnak? Musk azonban hangsúlyozta, hogy a szavazás eredményének komoly következményei lesznek.

Több, mint kétmillió szavazattal később az derült ki, hogy az emberek nem gondolják a Twittert egy szabad helynek, méghozzá 70-30 arányban nem. Erre jött az ötlete, hogy akkor valóban csinálni kellene egy teljesen új közösségi oldalt, ami már megfelel a demokrácia alapelveinek.

Feltételezhető hát, hogy Elon Musk valóban egy teljesen új, de mindenekelőtt szabad közösségi oldalt indítana a Facebook és a Twitter óriásokkal szemben. Ezzel pedig becsatlakozna az olyan megosztó szereplők közé, mint Donald Trump, aki nem olyan régen indította el az ugyancsak szólásszabadságot zászlajára tűzött Truth-ot, ő azonban elég hamar befürdött vele, mikor kiderült, hogy nemcsak nehezen lehet regisztrálni rá, de ugyanúgy cenzúrázzák az ellentétes, kritikus véleményt.

 

Hogy Musk pontosan mikor, és milyen megközelítéssel indítaná el a saját oldalát, még nem tudni, mindenesetre jelenleg neki lehet a legnagyobb esélye, hogy már csak a hírnevét kihasználva méltó kihívót állítson a szinte egyeduralkodó Facebookkal szemben.

Persze azért Musk sem olyan makulátlan, ha a szólásszabadságról van szó:

Musk bosszúja? – Kirúgták a Tesla dolgozót, mert levideózta, hogy az önvezető Teslája oszlopnak vágódik

 

×