Évente több millió ember halálát okozza a mikroműanyag szennyezés, amelyet most olyan helyen sikerült kimutatni, ahol a legnagyobb kárt okozhatja az emberi szervezetben.

A mikroműanyagok mindenütt jelen vannak a Földön, bőségesen megtalálhatóak az egész világon, a legmagasabb hegyektől a Csendes-óceán mélységéig. Az élelmiszerek és a víz is tartalmazhat apró műanyag részecskéket, még a belélegzett levegő is juttathat mikroműanyagokat a szervezetünkbe, amiről tudjuk, hogy évente több millió ember halálát okozza, de csecsemők és felnőttek székletében is kimutatták már a szintetikus anyagot.

Holland kutatók ezúttal a világon elsőként mikroműanyagokat mutattak ki az emberi vérben is.

A vizsgált emberi résztvevők közel 80 százalékában találtak apró részecskéket – derül ki az Environmental International című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányból.

A kutatók 22 névtelen, teljesen egészséges felnőtt ember vérmintáját vizsgálták, közülük 17 szervezetben találtak műanyag részeskéket. A kutatás a meglévő technikákat újszerű módon alkalmazta az akár 0,0007 milliméteres részecskék vizsgálatára, így egyes vérmintákban több mint kétféle műanyagot is kimutattak.

A minták felében PET műanyagból származó műanyagot találtak – amit jellemzően az italok palackozására használnak, a résztvevők harmadánál polisztirolt mutattak ki – amit élelmiszerek csomagolóanyagaként is használnak, míg a vérminták egynegyedében polietilén volt – ami a műanyag szatyrok-táskák alapanyaga.

„Tanulmányunk az első bizonyíték arra, hogy polimer részecskék vannak a vérünkben – ez egy áttörő eredmény” – mondta a The Guardian beszámolójában Kick Vethaak ökotoxikológus, a hollandiai Vrije Universiteit Amsterdam professzora. 

Ezek az apró részecskék szabadon mozoghatnak a szervezetben, és megtapadhatnak a szervekben, ami jelentős egészségügyi problémákat okozhat. Vethaak szerint ezek a mikroműanyag részecskék az emberi szervezet bármely részére képesek eljutni, megtapadhatnak a szerveken, esetleg átcsúszhatnak a vér-agy gáton, és akár súlyos, halálos kimenetelű betegségeket okozhatnak.

A kutatók az eredmények ismeretében újabb és kiterjedtebb vizsgálatot kezdeményeznek, hogy kiderítsék pontosan milyen egészségügyi kockázatokkal járhat, és milyen betegségek kialakulásával hozható szoros összefüggésbe a véráramba került mikroműanyag.

via – The Guardian, Interesting Engineering

Conti, REvil, Darkside? – Kiderült, melyik zsarolóvírus a leggyorsabb és leghatékonyabb a világon

 

×