Az ausztrál felhasználóknak igazolniuk kell majd a korukat, ha a YouTube-ról Google Playről szeretnének elérni vagy letölteni felnőtt tartalmakat.

A Google bejelentette, hogy kiterjeszti az életkor ellenőrzését az ausztráliai felhasználókra, akik korhatáros tartalmakhoz szeretnének hozzáférni a YouTube-on és a Google Playen. A következő hónapban a keresőóriás életkor-ellenőrzéseket vezet be, amelyek során a felhasználóknak további életkorigazolást kell benyújtaniuk, ha felnőtt tartalmakat próbálnak megnézni a YouTube-on vagy letölteni a Google Play-en.

A lépés célja, hogy a felhasználók számára „korosztálynak megfelelő élményeket” nyújtson – magyarázta Samantha Yorke, a Google kormányzati ügyek és közpolitika vezető menedzsere egy blogbejegyzésben.

„Ennek a folyamatnak a részeként egyes ausztrál felhasználóktól további életkorigazolást kérhetünk, amikor megkísérelnek felnőtt tartalmakat nézni a YouTube-on vagy tartalmakat letölteni a Google Play-en. Ha rendszereink nem tudják megállapítani, hogy a néző elmúlt 18 éves, akkor kérni fogjuk, hogy korának igazolásához nyújtson be érvényes személyi igazolványt vagy hitelkártyát”.”

A Google érvényes személyi igazolványnak tekinti a kiállított igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet.

A vállalat biztosította, hogy ha egy felhasználó feltölti személyi igazolványának másolatát, azt „biztonságosan tárolják, nem hozzák nyilvánosságra, és törlik”, amint egy személy születési dátumát igazolták. Megjegyezte azonban, hogy nem csak a személyazonossági igazolványt fogja felhasználni egy személy életkorának megerősítésére, hanem „a Google-termékekhez nyújtott ellenőrzési szolgáltatásaink javítására, valamint a csalás és visszaélés elleni védelemre” is.

A Google szerint a lépés válasz az ausztrál kormány 2022-es online biztonsági (korlátozott hozzáférésű rendszerek) nyilatkozatára, amely előírja a platformok számára, hogy lépéseket tegyenek annak megerősítésére, hogy a felhasználók elmúltak 18 évesek, mielőtt hozzáférhetnek olyan tartalmakhoz, amelyek potenciálisan nem megfelelőek a 18 év alatti nézők számára. A nyilatkozatot az online biztonságról szóló törvény alapján vezették be.

Az Európai Unióban az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) keretében már bevezettek hasonló korellenőrzési lépéseket. A következetes élmény biztosítása érdekében a nézők, akik a „legtöbb” harmadik féltől származó weboldalon megpróbálnak korhatáros YouTube-videókhoz hozzáférni, átirányításra kerülnek a YouTube-ra, hogy bejelentkezzenek és igazolják életkorukat a megtekintéshez.

„Ez segít biztosítani, hogy egy videót – függetlenül attól, hogy hol indítják el – csak a megfelelő közönség láthassa” – mondta Yorke.

Valószínűleg, ha Ausztráliában jól működik a rendszer, akkor akár az Európai Unióban is bevezetésre kerülhet.

A tiéd köztük van? – Ez volt a tavalyi év 10 legkedveltebb okostelefonja

https://leet.hu/termekek/konzolok/?price=&pa_gyarto=venom&stock=

×