Pár kulcsszó használatával értékes időt spórolhatunk meg.

A Google keresője szinte kikerülhetetlen az interneten, így mindenki találkozott már vele ilyen-olyan formában. Emberek milliárdjai használták az elmúlt évtizedek során, nem sokat veszített a népszerűségéből, gyakorlatilag a keresőmotorok elmozdíthatatlan királya. Léteznek alternatívák, ám a piaci részesedést tekintve ezek elhanyagolható tényezők csak az óriáscég számára.

A Google.com azonban több mint egyszerű kereső, pár kifejezés vagy parancs ismeretében sokkal többet kihozhatunk belőle, mint az elsőre gondolnánk. A minél hatékonyabb kutakodáshoz nem is árt ezeket ismernünk, sok időt megspórolhatunk pár apró trükk segítségével. A TechSpot segítségével össze is szedtünk néhányat.

Nézzük is, hogyan kell használni úgy a Google-t, mint egy profi!

Szűrés egy weboldalra

Tudod, hogy melyik weboldalon található az információ és a többit kizárnád a Google által kidobott találatok közül? Pár pillanat alatt megteheted ezt a „site:” kulcsszó használatával. Reddit threadek keresésénél kifejezetten hasznos lehet, de rengeteg más szituációban is jól jöhet. Példa:

Kulcsszavak kizárása

Érdekel egy bizonyos téma, de vannak olyan szavak amelyeket nem szeretnél látni a találatok között? Ezt is pillanatok alatt megteheted, ebben az esetben a mínusz jel siet a segítségedre. Példa:

Jöhet egy kis matek?

Grafikon

Sokak számára nem ismeretlen, hogy alapműveleteket kiválóan végrehajt a kereső. Ám ezeken felül használhatjuk szögfüggvényekre, négyzetgyök számításra, de akár függvények ábrázolására is befoghatjuk. Egyetlen hátulütője, hogy angol kifejezéseket kell használunk. Példa:

Fájltípusok

Akkor sem kell féltenünk a Google keresőjét, ha konkrét fájltípusra keresnénk rá. Jól jöhet hangfájlok vagy videók keresésénél, de igazából a képzeletünk szab csak határt itt is. Itt a „filetype:” kulcsszót kell használunk, természetesen kombinálható más kulcsszavakkal is. Példa:

Konvertálás

Pillanatok alatt vált a Google

A Google keresője szinte mindent át tud váltani mindenre, ám előfordulhat, hogy itt is angol kifejezéseket kell használunk. Az „in” vagy épp a „to” szó lesz a barátunk ebben az esetben, átválthatunk Celsius – Fahrenheit között, de ha akarjuk akkor az egyes valuták közötti számolgatást is megkönnyíti nekünk az oldal. Példa:

Pontos kifejezésre való keresés

Ez az a módszer, amit talán mindenki ismer, ám pont ezért elég merész lett volna kihagyni a listáról. Néha a teljesen pontos kifejezéssel kapcsolatos találatokra vagyunk csak kíváncsiak, ekkor idézőjelek közé kell tennünk azt. Példa:

További felhasználási módok

  • Egy adott időt és időzónát beírva a kereső kidobja, hogy a saját időzónánkban ez mit is jelent – Például: 12 AM PT
  • A timer parancsot beírva egy időzítőt indíthatunk el a böngészőablakban, ám előfordulhat, hogy ez magyar fiókkal nem működik – Például: Timer for 15 minutes 

Lassan megérkezünk Atlantába

  • Csekkolhatjuk a repülőjáratunkkal kapcsolatos információkat (Ryanair, Wizzair is megy) – Például: American Airlines Flight 990 
  • Ha egy általad szimpatikusnak gondolt weboldalhoz hasonló oldalakat szeretnél megtalálni, akkor a „related:” szócska segíthet ebben – Például: related:techspot.com
  • Az AND (és) OR (vagy) kifejezésekkel kombinálhatunk különböző keresőszavakat, a Google több keresőszó esetén alapértelmezetten használja is az „AND”-et, így azt nem kell külön megtennünk. – Például: Leet.hu OR Zsozséatya 
  • Az „intitle:” segítségével azokat a találatokat kapjuk meg, melyek címében szerepel az adott kifejezés. – Például: intitle:Mókakvíz

Volt olyan kifejezés, amit nem ismertél korábban?

Vérvörös szemek, repülő perifériák? – Derítsd ki, hogy mennyire vagy játékfüggő

https://leet.hu/nonap/

×