Kiszivárgott az első kép a PCIe Gen 5.0-ról.

Az elmúlt időszakban ismét fellendültek a pletykák az Nvidia következő zászlóshajójával, a 3090 Ti kártyával kapcsolatban. Nem véletlenül, hiszen a sorozatos csúszások, BIOS és hardvergondok után úgy néz ki, hogy március végén végre megérkezhet a boltok polcaira a bestia. Iparági elemzők régóta pletykálták, hogy a nem is olyan rég bemutatott, Gen5 PCIe csatlakozóval láthatják majd el a gyártók, de konkrét bizonyítékok még nem támasztották alá ezt.

Egészen idáig, a Galax Boomstar RTX 3090 Ti kártyáján sikerült lencsevégre kapni az újdonságot!

RTX 3090 Ti Boomstar Power Connector | Forrás: @wnxod

A videocardz szerkesztősége talált rá Twitteren a fenti fotóra, melyet a többször bizonyított wnxod publikált. Első ránézésre is hamar leesik, hogy ez bizony már nem a szokványos 8 pines megoldás, hiszen a Gen5 specifikációjának megfelelő 12+4-es csatlakozó tekint vissza ránk a hűtőbordák ölelésében.

A 3090 Ti és a jövőbeli kártyák fogyasztását tekintve szükség is volt az új csatlakozóra, mely 600 wattot tud átvinni, hiszen a 3090 Ti is legalább 450 wattot kér magának, így valószínűleg 3 régi PCIe csatlakozóra lett volna szükségünk. A következő generáció középkategóriás és felsőkategóriás kártyáin is ezt találhatjuk majd meg, a szivárgások alapján a csúcskártyák akár 800 wattot is megehetnek majd 100%-os kihasználtságon. A jelenlegi számítógépeknél/tápoknál átalakítókra lehet szükség a 12+4-es csatlakozó használatához, ám az idén érkező tápok nagy része natívan is támogatni fogja már az új szabványt.

Ilyen erős lehet az RTX 4000-es széria:

Így már érthető a fogyasztásuk – Brutális fejlesztésekkel támadnának az új Nvidia videókártyák

https://leet.hu/nonap/

×