Óriási szaktekintélyt vesztett el a mai napon a számítástechnika világa.

Február 19-én 71 éves korában szívelégtelenségben elhunyt David Boggs villamosmérnök és informatikus, aki az Ethernet, a számítógépes hálózati technológia társalkotója volt.

A technológiát a számítógépek más számítógépekkel, nyomtatókkal és nem mellesleg az internettel való összekapcsolására használtak – vezetékes és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyaránt. A szomorú halálhírről a The New York Times a szakember felesége, Marcia Bush közleménye alapján.

David Boggs 1973-ban csatlakozott Xerox PARC kutatólaboratóriumhoz, ahol számos ma már természetesnek tartott PC-technológiát fejlesztettek ki, például a grafikus felhasználói felületet, az egeret és a szövegszerkesztőt. Boggs ezután nem sokkal Bob Metcalfe-vel közösen kezdett el dolgozni egy olyan rendszeren, amellyel képesek információkat küldeni a laboratórium új számítógépére, az Altóra és onnan vissza.

Nagyjából két év kellett ahhoz, hogy előálljanak az Ethernet első verziójával, amely 2,94 Mbps sebességgel tudott adatokat továbbítani egy koaxiális kábelen keresztül. A találmány azért is volt áttörő eredmény, mert ugyan ekkor már létezett egy Arpanetre keresztelt számítógépeket összekötő hálózati rendszer (később ebből fejlődött ki az internet), de azt csak nagyobb távolságokra tudták használni.

Szemben az Ethernettel, ami a közeli összeköttetésekre alkalmas konkurens technológiákat is messze megelőzte. Bárhogyan is használták, az Ethernet ereje abban rejlett, hogy még ha néhány csomag el is veszett az adatátvitel során – és ez elkerülhetetlenül be is következett -, a hálózat ettől függetlenül tovább működött.

1979-ben Metcalfe megalapította a 3Com nevű céget (később LAN Media), amivel kereskedelmi forgalomba hozta az Ethernetet, míg Boggs inkább úgy döntött, hogy a PARC-nál marad kutatóként. Az Ethernet a 80-as években vált a vezetékes eszközök szabványos protokolljává, majd az 1990-es években elterjedt WiFi alaptechnológiájává vált, mára pedig szinte minden digitális eszközben megtalálható.

David Boggs megkerülhetetlen alakja volt a számítástechnika fejlődésének és történelmének. Mindent köszönünk, nyugodjék békében.

via – TNYT, Engadget

×