Manapság már nem számítanak luxusnak a mechanikus billentyűzetek.

Vitathatatlan, hogy a gamer egerek térhódítása mellett a gamer billentyűzetekkel szembeni elvárásaink is nőttek. Az akár 16 millió színnel operáló háttérvilágítás már ezeknél a perifériáknál is szinte alap felszereltség, ám ennél is fontosabb, hogy egyre alacsonyabb árcédulákkal találhatjuk meg a mechanikus kapcsolókkal felvértezett példányokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon valóban megéri-e több pénzt áldoznunk ezekre a membrános társaikkal ellentétben, amikor látszólag azok is kiválóan ellátják feladatukat. Akik hosszú évek óta mechanikus billentyűzeteket használnak, azok bizonyára csak mosolyognak ezen a kérdésen, ám a váltáson gondolkozó játékosok számára nem ennyire egyértelmű a történet.

Nézzük is, hogy miért lehet jobb választás a mechanikus billentyűzet!

Mielőtt a konkrét előnyökre és hátrányokra térnénk rá, mindenképp érdemes átvennünk az egyes kapcsolók működésének elvét. A mechanikus kapcsolók különböző típusaiba most nem megyünk bele mélyebben, hiszen azok egy teljes bejegyzés-sorozatot meg tudnának tölteni.

Membrános kapcsoló

Membrános kapcsoló működése

A membrános billentyűzeteknél minden egyes gomb alatt találunk egy kis gumi sapkát. Ha lenyomunk egy adott billentyűt, akkor ez összenyomódik és a billentyű találkozik a nyomtatott áramkörrel. Ezt érzékeli leütésnek a membrános billentyűzetünk. Egyszerűségük és olcsóságuk miatt találhatjuk meg ezeket a belépő szintű perifériákban, ám több hátránnyal is rendelkeznek, melyekre a bejegyzés végén kitérünk majd.

Mechanikus kapcsoló(k)

Mechanikus kapcsoló működése

A mechanikus billentyűzeteknél minden egyes billentyű alatt egy rugóval és acéllemezzel ellátott külön kis kapcsolót találhatunk. Maga a technológia nagyon régi, több évtizedes múltra tekint vissza. A mikrokapcsolókból rengeteg fajta létezik, annak függvényében, hogy milyen felhasználási célra alkalmazná őket az ember. Ezeket a gyártók különféle színekkel szokták jelölni. Általában a lenyomási erejükben, karakterisztikájukban és aktuációs pontjukban (-a teljes út azon pontja, ahol már leütés érzékel a billentyűzet-) térnek el ezek egymástól. A legelterjedtebb a Piros-Barna-Kék szentháromság, de 2022-ben gyakorlatilag csak a képzelet szab határt.

Előnyök és hátrányok

A gumiharangok

Membrános billentyűzetek 

Előnyök:

  • Egyszerűbb felépítés
  • Halkabb működés
  • Könnyebbek és kisebbek is lehetnek a mechanikus társaikhoz képest
  • Olcsóbban beszerezhetjük a jobb, minőségibb körítéssel rendelkező példányokat is

Hátrányok:

  • Egyszerűbb felépítés (igen, ez kétélű fegyver)
  • Minden gomb más nyomáserőt igényelhet, inkonzisztens gépelési érzetet adva
  • Idővel változik az anyag rugalmassága
  • Élettartamuk sokkal kevesebb, mint mechanikus társaiknak (1 millió vs. 50+ millió)
  • Több billentyű lenyomásánál problémákba ütközhetünk, nem mindegyiket regisztrálja a periféria, mely játékoknál is zavaró lehet

Cherry MX Brown kapcsoló

Mechanikus billentyűzetek

Előnyök:

  • A rengeteg típusból megtalálhatjuk a feladatunkhoz/hozzánk legjobban passzoló karakterisztikájú kapcsolókat
  • Sokkal tartósabbak, 50 millió leütést is kibírhatnak az egyes kapcsolók
  • Sok billentyűzetnél egyesével is cserélhetjük a kapcsolókat, így gyakorlatilag végtelen ideig használhatjuk őket, akkor is, ha kiesik egy-egy kapcsoló
  • Nem számít hány darab billentyűt nyomunk le egyszerre, regisztrálják az összes lenyomást
  • A lenyomásunk regisztrálásának visszajelzése is sokkal jobb
  • Gyorsabb válaszidővel rendelkeznek
  • Könnyebben tisztíthatjuk őket a megfelelő eszközökkel
  • A megfelelően kiválasztott kapcsolóval kevésbé terheljük az ujjainkat munka/játék/hardcore gépelés során

Hátrányok:

  • Drágábbak a billentyűzetek, bár manapság már 15 ezer forint már kaphatunk kiváló példányokat
  • Nehezebbek
  • Hangosabbak, mint membrános társaik, bár ezen „O-ringek” segítségével javíthatunk

Verdikt

Most, hogy már a tízezres kategóriában is tisztességes mechanikus billentyűzeteket kaphatunk, nem lehet kifogás az árcédula többé, hiszen egy RGB-s „gamer” membránosért is bőven elkérnek ennyit a nagyobb gyártók. Az azonban vitathatlan, hogy továbbra is felmerülnek olyan lehetőségek, amikor csak a membrános marad mint opció. Ha teljesen halkan szeretnénk játszani vagy dolgozni, akkor kénytelenek vagyunk a membrános felhozatalból számítani, illetve akkor is, ha tényleg csak pár ezer forintos limittel rendelkezünk.

A fenti listából kiderülhet, hogy mechanikus billentyűzetek mellett rengeteg érv szól. A tartósságuk, személyre szabhatóságuk, illetve gyorsabb válaszidejük egyaránt kecsegtető előny mind a játékosok, mind az átlagos felhasználók számára. Ha megtaláltuk a számunkra legjobb kapcsolót, akkor ezt keresve márkák között is válthatunk, hiszen ugyanazt az élményt kapjuk majd. Bő 7 év tapasztalata alapján én már biztosan nem váltanék vissza membrános billentyűzetre, de a személyes preferencia nagy úr, így nem szabad, hogy eltűnjenek a piacról.

Te milyen billentyűzetet használsz?

https://bit.ly/3JFrSnw

×