A Microsoft ezzel sanszos, hogy súlyosan megsértette a legalapvetőbb emberi jogokat, és hathatósan segített elmélyíteni a Dél-Amerikában nagyon is jelen lévő férfi-női egyenlőtlenségeket.

2018-ban Argentína kormánya komoly döntés előtt állt, tervezték ugyanis az abortusz dekriminalizálását, ugyanis egyre nagyobb probléma lett a fiatalok idő előtti teherbe esése. A döntés meghozatalára végül 2020-ban került sor, de a Wired szerint ezt megelőzően a Microsoft egészen hajmeresztő ötlettel állt elő a dél-amerikai ország „megsegítésére”.

A redmondi vállalat egy olyan programot ajánlott fel, amely bizonyos szenzitív adatok alapján képes előre megjósolni, hogy a jövőben mely tizenévesek eshetnek teherbe.

A techóriás ajánlatát természetesen ujjongva el is fogadták, amit aztán Salta tartományban a Korai Gyermekkori Nevelésért Felelős Minisztérium hathatós közreműködésével helyeztek tesztüzembe „Technológiai platform a társadalmi beavatkozáshoz” néven.

Az algoritmus ezután olyan adatokat használt fel a jósláshoz, mint az életkor, az etnikai hovatartozás, a fogyatékosság, a származási ország, de még olyanokat is, hogy például van-e meleg víz az otthonukban. Ez alapján pedig képes meghatározni, hogy mely nők és lányok predesztináltak az anyaságra.

A legijesztőbb pedig nem is a program létezése, hanem az adatgyűjtési metódus mikéntje. A portál szerint ugyanis ahhoz, hogy a lehető legpontosabb adatokból dolgozhasson az algoritmus, „területi ügynököket” küldtek a helyszínekre, ahol fényképeket készítettek a lányokról, de még a GPS-helyzetüket is rögzítették. Persze sejthető, hogy az elemzett személyek egyike sem adta beleegyezését a kis kísérlet előtt.

Hogy ezekkel az adatokkal a program etetésén kívül mit csináltak, azt nem tudni, ahogyan arról sem, hogy ezek miként segítik a tinédzserterhesség megelőzését. Nem ismert továbbá az sem, hogy a megbélyegzett lányokkal mi történt, illetve hogy a Microsoft használja-e még a programot, amit „a mesterséges intelligencia használatának egyik úttörő eseteként” hirdetett.

Halott majmok tetemein át vezet Elon Musk útja a Neuralink agyimplantátumához

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×