A Tesla bizony szép bevételekre tesz szert, hiszen a Tesla elektromos autók gyártása jóval kevesebbe kerül, mint amennyiért értékesítik.

Ha elkövetted azt a hibát, hogy még nem nézted át a Tesla 2021-es pénzügyi beszámolóját, gyorsan összefoglaljuk neked az egyik érdekes részt. Ugyanis ezúttal kiderült, hogy

mennyibe is kerül a Teslának legyártani egy elektromos autót.

A Tesla éves jelentésébőn kiderül, hogy a gyártó 53,8 milliárd dolláros bevétel mellett 5,5 milliárd profitot termelt 2021-ben. Érdekes ez annak fényében, hogy a szkeptikusok évekig azzal érveltek, hogy a Tesla soha nem lehet nyereséges, az elektromos autók „veszteségesek”, az akkumulátorok túl drágák, stb. Sok gyártó egyébként pont a hatalmas költségek miatt halogatja, hogy belépjen az elektromos autók piacára.

A Tesla viszont továbbra is bízik abban, hogy a gyártási innovációk életképes megoldást jelentenek az elektromos járművek gyártási költségeire. Amint az alábbi diagrammon látható, úgy tűnik, hogy működik.

De mennyi az annyi?

A Tesla azt is megosztotta, hogy az egy jármű gyártási költsége nagyjából 36 000 dollár volt 2021 harmadik negyedévében, valamint a negyedik negyedévben. Ez kb. 11,3 millió forintnak felel meg.

Ez magában foglalja az autó előállításának összes költségét. Nincsen viszont benne olyan általános költség, mint az értékesítés és a marketing, bár a Tesla nem úgy reklámoz, mint a hagyományos cégek.

„Úgy gondoljuk, hogy jelenlegi projektjeink, beleértve a nagy öntvényeket, a szerkezeti akkumulátorcsomagot, és sok mást, ez mind hozzájárul a költségeink minimalizálásához” – mondta a Tesla.

A 36 ezer dollár egyébként lenyűgöző. A belépő szintű Model 3, a Tesla legolcsóbb járműve 44 990 dollárról indul, az árak ezt követően meglehetősen gyorsan emelkednek. Valójában kevés ma eladott új Tesla kapható 50 000 dollár alatt. A Model Y körülbelül 60 000 dollárról indul, a felfrissített Model S és X pedig 95 000 és 105 000 dollárról.

Így aztán látható, hogy a Tesla számára igazán megéri a gyártás. Sajnos azonban a vállalat nincs jó helyzetben, ugyanis a részvények ismét 12 százalékot zuhantak. Te vennél Teslát?

Ezt láttad már?

Gennyesre lopta magát videokártyákkal, procikkal, majd 20 év börtönt kapott

 

https://leet.hu/streamplify

×