A WebGL API-n keresztül azonosíthatják a felhasználókat.

A mai rohanó világban a különböző cégek és weboldalak, illetve a reklámokkal foglalkozó szolgáltatások ezernyi módon próbálják azonosítani a felhasználókat. Az IP címek és a sütik a legegyszerűbb kategóriákba tartoznak, hiszen az sem elképzelhetetlen 2022-ben, hogy az egérmozgásaink mintája alapján azonosítsanak minket az interneten. Úgy tűnik egy hibának köszönhetően újabb szintre léphetnek ezek az oldalak.

A videókártyánkon keresztül követhetnek minket!

Elég, ha lefut egy apró programkód

Bizony, nem elírás a fenti mondat. A videocardz állítása alapján több kutató arra jutott, hogy a WebGL 2.0 API-nak köszönhetően azonosíthatják a weboldalak az oda tévedő felhasználókat. A tesztjeik során az is kiderült, hogy néhány hardver lecserélése után is pontosan lekövethetőek maradunk a videókártyánkon keresztül. A WebGL 2.0 API már nem támogatott aktívan a WebGPU megjelenése óta, ám továbbra is rengeteg cég használja, ezek közé tartozik a Google Maps vagy épp az IKEA is. Jó hír is van, hiszen a világ legnépszerűbb 10000 weboldalából 1% követeli csak meg a WebGL használatát, így szélsőséges esetben akár ki is kapcsolhatjuk, ha biztosra szeretnénk menni.

Chrome

Chrome

  • Keressük meg a Chome parancsikonját
  • Jobb klikk -> Tulajdonságok
  • Keressük meg a „Cél” mezőt is illesszük be az alábbi kifejezést „–disable-3d-apis”
  • Mentsük el.

Firefox

Firefox

Nyissuk meg a böngészőt és gépeljük be az about:config kifejezést az URL sávba. Keressünk rá a webgl.disabled kifejezésre, majd állítsuk át az értékét False-ról True-ra. Végeztünk is.

Természetesen a fenti lépésekkel pár weboldal működése nem lesz tökéletes, így feltétlenül jó ötlet azonnal kikapcsolni a WebGL-t, ám fontos tudnunk róla, hogy létező módszer a fenti. A WebGL mögött álló Khronos egyesület máris elkezdett dolgozni azon, hogy miként lehetne a fenti lekövetési módszert megszüntetni. Egyelőre az sem ismert, hogy mely weboldalak használhatják ezt a módot. 

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×