Tech/Tudomány

Öngyilkos lett egy 11 éves kislány – az anyuka a Facebookot hibáztatja

A 11 éves connecticuti Selena Rodriguez tragikus körülmények között tavaly vetett véget önkezűleg az életének, az édesanyja pedig mindezért a közösségi médiát, kiváltképp a Metát (Facebookot) és a Snapchatet teszi meg felelőssé – írja a BBC.

A kislány anyukája ezt nagyon is komolyan gondolja, ugyanis mindkét közösségi óriást beperelte, és nagyon úgy tűnik, hogy komoly bírósági ügy kerekedik ki belőle. A perben az anyuka azzal vádolja a vállalatokat, hogy a lánya halálát az oldalak potenciális veszélyes funkciói okozták, melyek nemcsak komoly függőséget okoznak, de olyan veszélyeknek is kiteszik a gyerekeket, melyektől nem képesek kellőképp megvédeni őket.

Az édesanya ügyében eljáró Social Media Victims Law Center (SMVLC) szerint a kislány extrém mértékű függőséget mutatott az Instagram és a Snapchat közösségi médiás platformok iránt, ami miatt Rodriguez asszony többször is elkobozta lánya készülékeit. Mivel ez nem vezetett eredményre a kislány a többször részesült mentálhigiénés kezelésben, ahol „soha nem látott mértékű” közösségi médiás függőséget állapított meg nála a terapeuta.

Mivel a 11 éves Selena különösen sok időt töltött ezeken a felületeken, a szexuális ragadozók is nagyobb eséllyel találták meg, akik többször felkérték szexuálisan kizsákmányoló, gyermekpornográf tartalmak készítésére, melyeket végül meg is osztott. Ezek a felvételek később a lány iskolájába is eljutottak, ahol a társai egymás között osztották körbe, ami mentális állapotának romlásához és végül az öngyilkosságához vezetett.

A 2021. július 21-én elkövetett öngyilkossága előtt Selena állítólag hónapokig alváshiánytól és depressziótól szenvedett, ami a koronavírus-járvány alatt csak fokozódott.

A vádiratban azt írják, hogy a Facebook-Instagram és a Snap. tudatosan és szándékosan alakítják úgy az platformjaikat, hogy azok vonzóak legyenek a kiskorúak számára, de nem nyújtanak megfelelő védelmet a káros hatásoktól, pedig ezekkel tökéletesen tisztában vannak.

A BBC megkeresésére a Snapchat annyit nyilatkozott, hogy számukra kiemelten fontos a közösségek jóléte, és megrendülten értesültek a kislány haláláról. A Meta az Instagram kapcsán nem szólalt meg, ami tekintve a közelmúltban kirobbant gyermekjóléti botrányukat, nem olyan meglepő.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Most meghallhatod, hogy milyen „hangja” van egy fekete lyuknak

Bódi Dániel 2022. 05. 03. - A fekete lyukak sokáig csak elméletben léteztek, egészen 2019-ig,…

23 perc telt el azóta...

Alakul a Harry Potter sorozat – parádés készítőket környékez az HBO

Gábor János 2024.02.04. - Most már bármelyik pillanatban bejelentheti a Warner Bros. és az HBO,…

26 perc telt el azóta...

Becsődölhet a Palworld, mert túl sokan játszunk? Elszálltak az árak

Gábor János 2024.02.04. - A Pocketpair annak ellenére sem lehet felhőtlenül boldog, hogy az általa…

1 óra telt el azóta...

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

RP 2022. 07. 11. - A nagy nyári melegek miatt bizony gondok akadhatnak az alapjáraton…

1 óra telt el azóta...

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

Gábor János 2024.02.04. - Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és…

2 óra telt el azóta...

Fekete özveggyel maratta meg magát egy gyerek, hátha Pókember lesz

Gábor János 2023.08.04. - Egy kis Pókember-rajongónak egy folyó mellett játszva jutott eszébe az a…

2 óra telt el azóta...