Tech/Tudomány

A méret a lényeg – Mi a különbség a tévé és a monitor között?

Első ránézésére nem sok különbség van a TV és monitorok technológiája között, nem igaz? Mindkettő fő alkotóeleme igazából egy-egy kijelzőpanel, a többi meg úgysem számít. Nos, nem meglepő módon ez nem igazán van így, valóban van egy erőteljes átfedés a két szekció között, de még mindig érdemes szétválasztani a kategóriákat.

Nézzük is meg a legnagyobb különbségeket!

A méret

110 inch – Samsung

Vitathatatlan, hogy a legtöbb számítógépes monitor a 24 és 32 inch átlótartomány között foglal helyet, ezek a legnépszerűbb modellek manapság. Nem véletlenül, hiszen ezeket sokkal közelebbről nézzük, mint ahogy azt egy televízióval tennénk, így tökéletesen elég ekkora képátló. A tévéknél ilyen számokkal leginkább kiröhögnek a gyártók és az eladók, manapság valahol a 40-42 inch lehet a belépő kategória, de a 70 inch-es számok láttán sem dobunk hátast így 2021-ben.

A képarány

Televíziók esetében szinte kizárólag csak 16:9-es képaránnyal találkozhatunk, hiszen a legtöbb modern TV adás is erre készül. A PC-s felhozatal ilyen téren sokkal gazdagabb, a régebbi 4:3 már nem túl jellemző, de a 16:9-es képarányon kívül találkozhatunk 16:10, 21:9 vagy épp 32:9-es számokkal is, attól függően, hogy milyen feladatra szeretnénk befogni a géphez csatlakoztatva a frissen vásárolt készülékünket.

Az ár

Nem meglepő módon a televíziók ára magasabbról indul, mint a monitorok belépő kategóriája. A méreten kívül azonban a tévébe épített komponensek is jelentősen megdobják már a gyártási költségeket is. Hiszen a legtöbben találhatunk különféle tunereket (DVB-T, DVB-C, DVB-S2 stb.), melyekkel a digitálisan továbbított adásokat tudja emészthető és nézhető formába önteni a készülék, alap a CI slot is, így lehetőségünk nyílik a szolgáltató által biztosított kártya behelyezésére, így a set-top-boxot is kiválthatjuk velük. Az okos tévéknél pedig egy mini számítógép is helyet kap a készülékben, nem ritkák az Androidra épült megoldások.

Megvilágítás, paneltípusok

Innentől válik izgalmassá a történet, hiszen egy-egy speciálisabb, újabb paneltípus rendesen meg tudja dobni egy számítógépes monitor árát is, nem csak tévéét. A manapság használt négy legelterjedtebb megvilágítási típus az LCD, LED, OLED és QLED lehet talán. Ezekről már bővebben is beszéltünk az alábbi bejegyzésben:

A MicroLED lehet majd a következő generáció, ám a tömeggyártásra még várnunk kell. A technológia kiválóan alkalmazható lesz tévékben és számítógépes monitorokban is. A paneltípusok alkalmazása is eltérhet, számítógépes monitoroknál a TN, IPS, VA és OLED is megtalálható, tévék esetében a VA, IPS és OLED az ami a leginkább elterjedt.

Felbontás

Erre csak a tévéknél lehet igazán konkrét választ adni, manapság az UHD 4K és a HD 1080p a legelterjedtebb, de már a UHD 8K modellek is kezdenek beszivárogni a piacra. Számítógépes monitoroknál is ezeket tekinthetjük alapnak, de a fentebb említett gazdagabb képarány felhozatal miatt ott még rengeteg más felbontással is találkozhatunk webshopos kalandozásaink során.

Képfrissítés, input lag

Itt vérzik el a legtöbb TV a számítógépes monitorokkal szemben. Az átlagos televíziók szinte kizárólag 60hz-es képfrissítésen operálnak, míg a számítógépes monitoroknál kis túlzással a 75Hz tekinthető mára alapnak, de a 144, 240 vagy netán 360 Hz sem álom egy ideje.

A másik pont, ahol érezhetően gyengébbek a televíziók, az az input lag. A legtöbb tévénél érezhető input laggal találkozik az ember, nem olyan gyorsan követi le a készülék az általunk bevitt gombnyomásokat, egérhúzásokat. AAA, singleplayer játékok esetén ez megbocsájtható, de multiplayer címek esetén komoly hátrányba kerülhetünk tévét használva. Szerencsére egyre több modellben találhatunk „Gamer” módot, mely a fenti hátrányokat igyekszik ledolgozni több-kevesebb sikerrel.

Ahogy láthatjuk a legnagyobb különbséget a méret, a képfrissítés és a lassabb válaszidő jelentheti a két kategória között. Mindeközben persze rengeteg átfedéssel is találkozhatunk, leginkább a legnépszerűbb felbontások, képarányok és a használt panelek, megvilágítások személyében. 

Melyik lehet jobb játékra?

A fenti specifikációkon végigszaladva egyértelműen kiderül, hogy „hardcore” játékra még mindig a számítógépes monitorok az ajánlottak. Magasabb a képfrissítés, gyorsabbak a panelek és felesleges algoritmusok sem igyekeznek a képet szebbé tenni. Ennek köszönhetően az input lag és az általános válaszidő is a minimálisra csökkenthető, míg tévéknél ezekkel is számolnunk kell mindenképpen. A különbségek értelemszerűen multiplayer címeknél jönnek ki a leginkább, de azért az 55 inches OLED tévét sem kell kidobni az ablakon. Nem véletlen, hogy a konzolos játékosokat nagyon ritkán engedik csak össze a PC lobby-val, a fejlesztők is ismerik az átlagos ársávba szánt tévékészülékek jelenlegi limitációit, hiába csatlakoztathatunk egeret és billentyűzetet is az Xbox és Playstation modellekre.

Nem tudod melyik monitort válaszd? Ebben is segítünk!

 

Arpi

Korábbi cikkek

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

2 óra telt el azóta...

CoD-osok figyelem: Egy játékos megalkotta az ultimate FPS kontrollert

2024.04.01. - Nagyon régóta megy a vita az FPS játékok körül, hogy kontrollerrel vagy billentyűzettel…

7 óra telt el azóta...

Figyelem: Jönnek a REKLÁMOK a Discordra, már napokon belül

2024.04.01. - Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük a dolgokat, a Discord 2015-ös indulása óta azt…

7 óra telt el azóta...

Boldog szülinapot, Gmail! Sokan poénnak hitték, ma a legnagyobb óriás

Gábor János 2024.04.01. - Poénnak gondolták a felhasználók azt, hogy a Google e-mail szolgáltatást indít,…

8 óra telt el azóta...

Apple: ennyivel rosszabb a régi iPhone-od, mint az új

Gábor János 2024.04.01. - Azzal a könnyed felütéssel népszerűsíti új, összehasonlító aloldalát az Apple, hogy…

8 óra telt el azóta...

Igazán ütős Field Uprade-et hoz el Rebirth a Warzone új szezonjában

2024.04.01. - A Warzone és Modern Warfare III soron következő szezonjától már csak néhány nap…

10 óra telt el azóta...