Jövő héten jöhetnek a külsős benchmarkok is.

Az Intel szerda este hivatalosan is lerántotta a leplet a 12. generációs processzorairól, melyek az Alder Lake nevet viselik. Az első tesztpéldányokat már kiküldték a megfelelő tartalomgyártóknak és tesztcsapatoknak, így az embargó lejártával külsős benchmarkok is érkeznek majd. Addig azonban kénytelenek leszünk az Intel számaira hagyatkozni, ahol minden bizonnyal azért a számukra legjobb értékekeket publikálták. Ilyen ez, az AMD sem tenne másképp.

Ez a generáció több szempontból is fontos lehet. Egyrészt ez az Intel első asztali processzorcsaládja mely 10 nanométeres gyártástechnológián kívül. Másrészt ez az első asztali processzorcsalád, ahol az Intel Hybrid technológiája szerepet kap, azaz az erős, sokat fogyasztó magokon kívül, helyet kaptak a processzorokban szerényebb teljesítményű, de keveset fogyasztó magok is. Felszereltséget tekintve is izgalmas lehet az Alder Lake széria, hiszen itt debütálnak az 5. generációs PCIe csatoló és a DDR5 memóriák is.

Nézzük is az első, hivatalos információkat!

Az Intel maga is úgy nyilatkozik, hogy az elmúlt 10 év legnagyobb architektúrát érintő változás lesz ez. A magokat P-core és E-core néven rövidítik. A P a Performance (teljesítmény) szóból jön, míg az E az Efficientből (hatékony). Ez az elrendezés minden unlocked (azaz K jelű) processzorban elérhető lesz majd a 12. generációból.

Jelenleg az i9-12900K(F), i7-12700K(F) és i5-12600K(F) processzorokat leplezték le, ahogy arra számítani is lehetett. Az F jelű változatokban ismét hiányozni fog az iGPU, míg a sima K jelűeknél egy Intel UHD Graphics 770 fog dolgozni majd. A processzorok egyaránt támogatják a DDR4 és DDR5 memóriamodulokat is, az adott alaplaptól függ, hogy milyet kell majd a gépünkbe pattintani. A kis- és nagymagok különböző órajelen ketyegnek majd. Öröm, hogy az Intel ezúttal a szokásos „kamu” TDP mellett egy Maximum Turbo Power oszlopban a valós fogyasztást is felvázolta, az i9 processzorok akár 241 wattot is megehetnek a dobozra írta 125 helyett.

Teljesítmény

Jól látható, hogy az Intel 10. generációs processzorainak teljesítménye volt az alap, nem pedig a 11. generációé. Ezért kicsit csalókák lehetnek a növekedések. A P magok 28%-kal lesznek gyorsabbak azonos órajelen, mint a 10. generáció, míg az E magok 1%-kal lesznek gyorsabbak. Így igazából kijelenthetjük, hogy az energiatakarékos feladatokra szánt magok is meglepően erősek lesznek, a 10. generáció szintjét hozzák.

Az összehasonlításból nem hiányozhattak a játékok sem. Ebben a Ryzen 5950X, i9-11900K és i9-12900K processzorokat eresztették egymásnak. Jól látható, hogy a jelenleg IPC vezető Zen 3 magoknál a legtöbb játékban jobban teljesít a 12. generáció. Ha igaznak bizonyulnak a fenti mérések és jól sikerül majd belőni a processzorok árait, akkor az AMD-nek sietnie kell a Zen 4 kiadásával, hiszen a legtöbb játéknál 10% fölött teljesített az Alder Lake, de a 30% sem volt ritka.

Windows 11 és az Alder Lake

Ahhoz, hogy megfelelően legyen koordinálva a P és E magok közötti munka, az operációs rendszernek is segédkeznie kell. A Windows 11-ben már megtalálható lesz ez a támogatás, ám Windows 10 alatt nem számíthatunk majd sok sikerre. Természetesen a P magok ott is virítani fognak, de elveszítjük az apróbb háttérfolyamatokért felelős, kisebb magok előnyét.

Jövő héten várhatóan megérkeznek az első, hivatalos, de külsős benchmarkok is, azok tükrében már világosabb képet kaphatunk az újdonságok valós teljesítményéről. Addig felesleges is találgatásokba belemennünk, pár nap és minden kiderül, de első olvasatra az Intel tényleg betartotta a korábban tett ígéreteit.

Képek forrása: TechPowerUP

Várjátok a 12. generáció megjelenését?

×