Battlefield

A bennfentes kitálalt – A Battlefield 2042 problémás fejlesztése és identitásválsága

Néhány napja ért véget a Battlefield 2042 bétája, amely megosztotta a játékosok véleményét a címről. Sokan hiányosnak érezték a bétát, illetve bugok, glitchek és teljesítményproblémák gyötörték a játékot. Természetesen ez csak egy béta volt, a játékosbázis akkor sem volt megelégedve a Battlefield 2042-vel azért, mert úgy érezték, hogy túlságosan a Call of Duty: Warzone nyomába akar lépni.

A Battlefield híres karakterét adó funkciókat kivágták, és olyan érzés volt, mintha egy olyan játék lenne, amely a trendeket másolta, ahelyett, hogy megteremtette volna azokat.

 

Tom Henderson összefoglalta a Battlefield bétájának és a közeljövőnek problémáit:

Battlefield 2042 Titkolózás

„Az elmúlt hónapokban kapcsolatban álltam a DICE egyik munkatársával, aki névtelen kíván maradni. Ez a munkatárs egyike annak a több embernek, aki olyan információkkal látott el, amelyeket rendszeresen nyilvánosságra hoztam.”

„Az információk között szerepeltek a Battlefield 2042 kulcsfontosságú részletei, amelyeket május óta nyilvánosan megosztottam. Mindemellett rendszeresen tájékoztattak arról is, hogyan halad a Battlefield 2042 fejlesztése.”

„Szeptember 17-én beszámoltam néhány ilyen információról, és azt állítottam, hogy a játék már hónapok óta bajban van.”

 

„Miután az EA azt állította, hogy a build „több hónapos”, nyilvánosan próbáltam megvédeni az állítást a Twitteremen. Kiszámoltam, hogy a fejlesztőknek nagyjából 110 nap fejlesztési idő állt rendelkezésükre a problémák kijavítására, ha az állításaik igazak.”

„A Battlefield 2042 fejlesztési problémáinak kulcsfontosságú idővonala azonban azt mutatja, hogy a játékkal kapcsolatos problémák jóval régebbre nyúlnak vissza, mint a béta.”

Battlefield 2042 béta build – régi, vagy sem?

„Nem sokkal a matematikai varázslatom után azonban a DICE munkatársa azt állította, hogy a béta build valójában egyáltalán nem több hónapos. A forrás szerint a béta build szeptember elejéről-közepéről származik, de pontos dátumot nem tudott mondani.”

„Később egy másik forrás is alátámasztotta ezt az információt, aki szeptember közepén fedte fel előttem a Battlefield 2042 késleltetési terveit és az új béta megjelenési dátumát.”

„Kétségtelen, hogy a Battlefield 2042 béta buildje nem a végleges terméket reprezentálta. De miért adta ki egyáltalán a DICE ebben az állapotban?”

„Sőt, még a Battlefield 2042 Open Beta trailerében is a játék naprakészebb változatát láthatjuk. A rakétapálya közepén lévő hozzáadott akadályok egyértelműen ezt jelzik.”

„Ami érdekes a Battlefield 2042 bétájával kapcsolatban, hogy a késés nem volt hatással az október 6-án játszottakra. A béta build-beállításaiba való betekintés után láthatjuk, hogy a build valójában 2021. szeptember 20-án készült, mindössze egy nappal azelőtt, hogy a béta eredetileg elindult volna.”

„A kép nem az Electronic Arts Inc. tulajdonából származik. A kép nyilvánosan elérhető információkból készült.”

„Ez nem jelenti azt, hogy maga a build pontosan erről a dátumról származik. Mégis, azt mondja, hogy a késés ellenére nulla változás történt a buildben.”

„Ez látszólag egybevág azzal, amit hónapok óta hallok, hogy a DICE-nek komoly stabilitási problémái vannak a játék buildjeivel. Ez az egyik fő oka annak, hogy a bétáig a DICE nem adott ki új felvételeket a játékról. Nem azért, mert nem akarják, hanem mert nem tudják. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy az EA a Gamescomon nem mutatta be a Battlefield 2042 játékmenetét.”

Állítólagos fejlesztési problémák a DICE-nál

„Mindkét említett forrás szerint a játék sok problémája a menedzsmentből eredt, a vezetőség néhány tagja a 2017-es Battlefront II-ből érkezett. A menedzsment állítólag nem eléggé elkötelezett a projekt iránt, a kreatívoknak egyszerűen azt mondták, hogy csináljanak X-et, Y-t és Z-t. Az egyik ilyen menedzsmentfigurát egyszerűen „yes man”-ként jellemezték, és a jelek szerint a dolgok „azóta sz*rok”.

„A menedzsment felé felvetett problémák szintén süket fülekre találtak a fejlesztési folyamat során. Végső soron olyan problémákat okozva, amelyeket a DICE már a fejlesztési folyamat korábbi szakaszában is megoldhatott volna.”

„Ami a kreativitás hiányát illeti, a menedzsmentnek annyira tetszett a Modern Warfare 2019 egyes aspektusai, hogy állítólag arra bátorították a stúdiót, hogy valami hasonlót hozzanak létre.”

„Sajnos nem világos, hogy ez pontosan mit is jelent, de az egyik ilyen funkció a Modern Warfare operátorai voltak. Egy olyan funkció, ami sajnos elszakította a Battlefield klasszikus osztályrendszerét.”

„Mivel a legtöbb játék esetében a vásárolható ládák már a múlté, a kiadóknak új módszerekre van szükségük a vásárlások ösztönzésére. Ennek egyik módja a Battle Pass és a Specialist rendszer, ami az elmúlt években vált általánossá.”

„Továbbá egy tonna Call of Duty alkotót (akik korábban még soha nem töltöttek fel Battlefield címet) meghívtak a zárt béta rögzítési eseményre. Ez egyértelmű jele annak, hogy a vezetőség tudja, milyen szerepet játszott a Call of Duty a Battlefield 2042 fejlesztésében. Sajnos ez a döntés a hardcore Battlefield-alkotóknak a capture event szárnyai alatt kellett várakozniuk.”

„A Battlefield 2042 bétája kapcsán azonban az egyik legnagyobb aggodalomra ad okot, hogy néhány keményen dolgozó DICE-fejlesztő aggódik az állásáért.”

„Eddig nem volt szó elbocsátásokról a vezetőség részéről. Ennek ellenére a Battlefield V leleplezése után történtek még mindig sötét felhőként lebegnek a stúdió felett.”

Béta problémák – Mit tartogat a Battlefield 2042 jövője?

„Az elmúlt hónapokban a problémás fejlesztés jelei nyilvánvalóak voltak. És sajnos a Battlefield 2042 bétája félreérthetetlen bizonyíték erre. Még ha a béta hónapos is, a valóság az, hogy a béta több mint két és fél évnyi fejlesztés eredménye. Nem csak ez, hanem különböző más stúdiók is beszálltak a játékba, hogy segítsenek.”

„A rajongók megértik, hogy a DICE egy globális világjárvány idején fejlesztette a játékot. De nem szabad elfelejtenünk, hogy az EA volt az, aki 2021 februárjában azt mondta a befektetőknek, hogy a játék „jóval a menetrend előtt van”.”

@Shacknews

„Hét hónap alatt sok minden történhet, az biztos, de azt állítani, hogy a játék a tervezettnél előrébb jár, amikor a világ nagy része lezárva van, hogy aztán folyamatos csúszások legyenek, amikor a világjárvány látszólag enyhül, aggodalomra ad okot. A fejlesztésnek könnyebbé kellene válnia az új normában, nem pedig nehezebbé.”

„A DICE-nak és az EA-nak nem csak a Battlefielddel van identitásválsága, hanem önmagukkal is.”

„A november 19-i megjelenési dátum után a béta lejátszása után már nyálcsorgatva kellene várnunk a megjelenést, de mintha többen lemondták volna az előrendelést, ahelyett, hogy megvették volna.”

„A Battlefield 2042 szórakoztató, izgalmas és elképesztő potenciállal rendelkezik. De attól tartok, hogy rögös út áll a Battlefield előtt, de nagyon remélem, hogy tévedek.”

Saját véleményem:

Tudom jól, hogy minden Battlefield játék megjelenés után körülbelül 3 hónap múlva mutatja meg igazán, hogy mire is gondoltak a fejlesztők, de úgy gondolom most nagyon nincs arra lehetőség, hogy később javítsák ki a játékot. Bőven volt idejük rá még a világjárvány előtt.

Éreztem a Battlefield érzést a játékból, de a mozgás és a „gunplay” mintha teljesen más játékból érkezett volna – Khm Call of Duty. Az optimalizáció nem volt a legjobb, de szerencsére még most is mondatóan erős gépem van. A TTK nem tetszett egyáltalán, sőt még a töltények gyorsasága is furcsa volt számomra.

@Reddit

Viszont bízok benne, hogy a fejlesztők figyelnek az úgynevezett „hisztinkre” és nem seprik a véleményeket a szőnyeg alá azzal a címszóval, hogy „mérgező” a viselkedésünk. Sőt akár még egy újabb eltolást is elfogadnék a fejlesztőktől, ha legalább egy kevésbé bugos játékot adnának ki megjelenéskor.

Mit gondolsz a Battlefield 2042 jövőjéről?

forrás: GamingIntel / Tom Henderson borítókép: WindowsCentral

DV

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

10 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

11 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

11 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

11 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

11 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

12 óra telt el azóta...