Életmód

Kiveszi a LEGO a „lányos dolgokat” a játékaiból, hogy a fiúk is többet játszanak

A LEGO nemrég bejelentette, hogy azon dolgozik, hogy eltávolítsa a nemi sztereotípiákat a játékaiból, miután egy globális felmérés megállapította, hogy képes korlátozni a játékhoz való hozzáállást – írja a TheGuardian. A kutatók szerint míg a lányok magabiztosabbak és szívesebben vesznek részt különféle tevékenységekben,

ugyanez nem igaz a fiúkra.

A felmérésben megkérdezett fiúk 71 százaléka ugyanis attól tart, hogy kinevetik, ha olyasmivel játszik, amit „lányosnak” neveznek – mondják a szülők.

„A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy fiúkat csúfolják, amiért „másik nemnek készült” játékokkal játszanak” – mondta Madeline Di Nonno, a Geena Davis Institute of Gender in Media igazgatója, aki a kutatást végezte. Így aztán a LEGO lépéseket tesz annak érdekében, hogy olyan játékokat készítsenek, ami minden nem számára megfelelő. Kiderült ugyanis, hogy mivel a játékoknak fontos szerepe van a készségfejlesztésben, fontos, hogy mindenki megtalálja a játékokat. Ha a lányok például nem szeretnének LEGO-val vagy más építőjátékkal játszani, akkor nem fejlesztik azokat a térbeli készségeket, melyekre később szükségük lesz. Ha a lányok játszhatnak babával, de a fiúk nem, akkor a nevelői készségek maradnak el.

A dán játékkészítő csaknem hétezer szülőt és 6-14 éves gyermeket kérdezett meg Kínából, Csehországból, Japánból, Lengyelországból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból.

„Keményen dolgozunk azon, hogy a LEGO befogadóbb legyen” – mondta Julia Goldin, a Lego Group termék-és marketingvezetője. A vállalat megígérte, hogy eltávolítja játékaiból a nemi megkülönböztetést.

Az olyan termékeket, mint a Lego Dots vagy a Lego City Wildlife Rescue Camp kifejezetten úgy tervezték, hogy vonzzák a fiúkat és a lányokat is” – mondta Goldin.

Bár több hasonló kampány indult már különböző országokban, sajnos a haladás lassú, mindez pedig a szülőkre is rányomja a bélyegét. A szülők „kreatívabbnak” ítélték meg a fiúkat, hatszor valószínűbbnek tartották, hogy tudósok és sportolók lesznek, mint a nők esetében.

A LEGO egyébként már nem címkézi meg a játékait azzal, hogy lányoknak vagy fiúknak való. A Lego.com webhelyen nem lehet nemek szerint keresni a termékeket. Ehelyett „érdeklődési körök” vannak.

„A feladatunk most az, hogy bátorítsuk azokat a fiúkat és lányokat, akik játszani akarnak olyan LEGO szettekkel, amelyeket hagyományosan” nem nekik készítettek – tette hozzá Goldin.

Egyébként a LEGO még idén év elején jelentette be az első LGBTQ+ készletet.

DV

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

2 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

3 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

4 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

4 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

5 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

5 óra telt el azóta...