Tech/Tudomány

Íme pár hely, ahol kiemelten veszélyes lehet mobilt tölteni

2024.03.29. – Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják. Nem is olyan régen, éppen a közkedvelt és sokak által használt WinRAR programon keresztül terjesztettek hackerek vírusokat. A WinRAR sebezhetősége lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt. Szakértők arról is beszéltek, hogy érdemes néha megvizsgáljuk a telefonunkat, nem szaladtunk-e véletlenül bele egy nem várt fertőzésbe. A kémprogramok jeleiről és megelőzéséről itt tudtok részletesebben olvasni.

S ha már előkerültek a malware-ek, sajnos beszélnünk kell egy kellemetlen helyzetről. Mégpedig arról, hogy már a nyilvános töltőállomások sem számítanak biztonságosnak. Pláne nem azok, amik UISB-s portokat kínálnak. Több repülőtéren is találni hasonló állomásokat, amiket az üzemeltetők az utazók kényelme miatt telepítettek. Ez mind szép és jó, egészen addig, amíg a hackerek vissza nem próbálnak élni mindezzel.

Itt érdemes a leginkább figyelni

A töltőállomásokat és egyéb, USB-s eszközöket a rosszindulatú felek könnyedén módosíthatják kényük-kedvük szerint, úgy, hogy például a töltés során programokat telepítsenek az áldozatok telefonjára. – hívta fel a figyelmet a helyzetre James Goepel, a Fanthom Cyber vezérigazgatója. A Reader’s Digest utána is ment a problémának és kigyűjtötte, hogy hol nem érdemes közösségi töltőre dugni a telefonunkat.

  • Ahogyan az előbb is említettem, a repülőterek hemzsegnek a kiépített, közösségi töltőállomásoktól. S mivel ez a helyzet, a rosszindulatú felek egyik kedvenc adatlelő-helyei is. Érdemes a saját töltőnkkel tölteni a készülékeinket, s mellőzni az USB-s portokat.
  • És ha repülőterek, akkor sajnos ugyan ennyire veszélyesek a vasútállomások is.
  • Mivel elsősorban a figyelmetlen turistákat támadják a hackerek, így a hotelek sem számítanak biztonságosnak. Több olyan szálloda is létezik, akár csak itthon, ahol egy szobában több USB-s töltőállomás is található. Ezeket érdemes elkerülni.
  • Ráadásul a bérelt járművek sem számítanak biztonságosnak. Sok rosszindulatú személy használja a különféle autós szolgáltatásokat vadászmezőként.

Elsőre bagatellnek hangozhat mindez, ám tavaly már az FBI is figyelmeztette az USB-s aljzatok veszélyeire az embereket. Érdemes körültekintőnek lenni, ha így teszünk, nem kell majd meglepődni!

Ezt olvastad már?

Cloud

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

3 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

4 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

4 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

4 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

4 óra telt el azóta...

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

7 óra telt el azóta...