Az ukrán hatóság két nagyon profi hackert kapott el, akik körülbelül 150 cégtől zsarolhattak ki több mint 70 millió eurót.

Az ukrán rendőrség a francia hatóságok, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az Europol és az Interpol segítségével szeptember 28-án elfogott két igen komoly hackert, akiket többen a REvil hacker-szervezet tagjainak tartanak – írta a The Register.

Ez utóbbit ugyan nem erősítette még meg a rendőrség, azt viszont elárulták, hogy a két kiberbűnözőhöz kötnek több mint 100 külföldi cég elleni támadást, melyekkel 150 millió dollárnyi kárt okoztak, továbbá összesen 70 millió eurót zsarolhattak ki tőlük. Többen emiatt is vélik azt, hogy a REvil tagjairól lehet szó, korábban ugyanis ők követeltek nagyságrendileg ekkora (60 millió €-s) váltságdíjat a Kaseya IT szolgáltótól.

Az akció során a bűnözőktől Apple gépeket, gamer PC-t, luxusautókat és különböző luxustárgyakat, 375.000 dollárnyi (117 millió forintnyi) készpénzt, hét ingatlant és 1,3 millió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le.

Az egyik hacker – egy 25 éves férfi – végezte a gyakorlati hacker támadásokat, míg a másik a szervezet pénzügyeit intézte, vagyis gyakorta mosta át a kizsarolt és/vagy lopott összegeket kriptovalutákon keresztül. Nyáron az ukrán rendőrség fél tucat embert tartóztatott le, akik szerintük a Clop zsarolóvírus-banda tagjai voltak – az sem kizárható, hogy ugyanezen szervezet két szabadlábon maradt tagjairól van szó. 

 

×