Nem elég, hogy az egyik volt alkalmazottja tanúvallomást tesz ellene a kongresszuson, de a hétfői leállással nagyon komoly dollármilliárdokat is elbukott.

2021 október 4-e minden bizonnyal az egyik legdrámaibb napként vonul be a Facebook történelemkönyvébe, amikor is a közösségi platform 2008 óta a legnagyobb leállását szenvedte el.

A leállás miatt a felhasználók feje leginkább az üres ujjmozdulatok hiányától fájhatott, Mark Zuckerberg azonban a feedek görgetésének elmaradásával nem csak reputációt, hanem nagyon sok pénzt is veszített. Mármint, nagyon-nagyon sok pénzt, sőt, egyes elemzők szerint a vállalat történetének legsúlyosabb bevételkiesését szenvedte el.

Az első, és talán legegyértelműbb veszteséget a tőzsdén kell keresnünk, ahol már a Facebook korábbi alkalmazottjának, Frances Haugen előlépésének és színvallásának hírére esett az árfolyam, nem kevesebb, mint 4,9%-ot. A leállást követően pedig ahogyan várható volt, még tovább zuhant, ami a Bloomberg szerint 7 milliárd dollárra, körülbelül 2 ezer milliárd forintra tehető mínusz.

De ez még mindig nem minden!

A közösségi oldal ennél jelentősen kevesebb, ám jóval fontosabb horderejű bevételtől is elesett, mégpedig a reklámpénzektől. Amikor az oldal órákra leállt, akkor súlyos reklámbevételtől is elesett – mutatott rá a Fortune és a Snopes.

A Snopes a Facebook legutóbbi negyedéves jelentésében szereplő adatok alapján kiszámolta, hogy Zuckerbergék körülbelül 318 millió dolláros becsült bevételi nyereséget jelentettek naponta, ami 13 millió dollár óránként, és 220 000 dollár percenként.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Facebook a 6 órás kiesése alatt mintegy 79 millió dollár, több mint 24 milliárd forint reklámbevételtől esett el.

Ez pedig még egy olyan óriásvállalatnak, mint a Facebook sem aprópénz. Mark Zuckerberg és a vállalata ettől persze egyáltalán nem áll földbe, hiszen még így is a világ ötödik leggazdagabbja (Bill Gates mögött), illetve a tegnapi leállás is remekül példázta, hogy a Facebook milyen óriási (és kiszolgáltatott) mértékben szőtte be az emberek online terét és életét.

via – Digitaltrends, CNET, Bloomberg

×