Egy DeFi platform véletlenül 89 millió dollárnyi kriptovalutát utalt szét a felhasználói között, és csak a lelkiismeretükön múlik, hogy visszaadják-e, avagy sem.

Ha egy nap arra ébrednénk, hogy a digitális pénztárcánkra valaki több millió kriptovalutát utalna véletlenül, visszautalnánk vajon? Na és, ha szépen kéri?

Nos, a Compound nevű kriptohitelezési (DeFi – decentralizált pénzügyi) platform felhasználói pontosan ezt tapasztalhatták meg, néhányan ugyanis egyik pillanatról a másikra kripto, úgy pedig dollármilliomosok lettek. Mindez egy okosszerződéses frissítési hiba miatt történt, ami azért is különösen kínos, mert összesen állítólag 89 millió dollár (kb. 26 milliárd forint) értékű kriptovaluta (COMP) talált ilyen formában arra még álmaiban sem számító szerencsés gazdára.

Mikor rájöttek a problémára, a Compound alapítója és első embere, Robert Leshner Twitteren kérte meg az embereket arra, hogy legyenek már oly szívesek és utalják vissza neki a pénzt. Még azt is hozzátette, hogy aki becsületesen így tesz, az megtarthatja a véletlenszerűen kiosztott összeg 10%-át, ellenkező esetben viszont jövedelemként jelentik az adóhivatalnak, a legtöbbeket pedig „doxolják”.

Leshner nem sokkal később rájött, hogy a fenyegetésével valószínűleg inkább ösztönzi arra az érintetteket, hogy megtartsák a pénzt, így visszavonta a doxingot. Ez egyébként a kriptoközösségekben az egyik legnagyobb árulásnak számít, hiszen a doxing azt jelenti, hogy nyilvánosságra hozzák az emberek valódi személyazonosságát.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan voltak hajlandóak visszautalni a kriptovalutákat, mindenesetre a CNBC-nek nyilatkozó pénzügyi szakértő szerint viszont a platform felé semmilyen jogi kötelezettségük nincs, vagyis ha akarják, akkor akár meg is tarthatnák.

Egy felhasználó például több mint 20 millió dollárnyi, mintegy 6 milliárd forintnyi kriptót kapott „ajándékul”, néhányan viszont azt javasolják neki, hogy a fenyegetések fényében inkább tartsa meg. Ennek a 10%-a 600 millió forint.

Kép

Kép: Twitter – Hachiro

Az olyan platformok életében, mint a Compound, egyáltalán nem ritka, hogy tévedésből milliókat utaljanak ki a felhasználóiknak. Májusban például a BlockFi kriptokölcsönző véletlenül 20 millió dollárnyi bitcoint küldött ki a felhasználóinak, majd Leshnerhez hasonlóan könyörögték vissza, de ezután egy másik hitelezővel, az Alechemix-el is megesett ugyanez a probléma.

Az ilyen platformokat azonban kockázatosnak minősítették, lévén a hagyományos banki szolgáltatásokat kitöltő biztosítékok hiányára, a jelenlegi immáron már sokadik eset pedig remekül példázza is ezt. A hagyományos pénzintézetekkel szemben ugyanis a kriptokölcsönző platformokon kizárólag a lelkiismeretünkön áll, hogy megtartjuk-e a hirtelen jött vagyont, avagy visszaadjuk azt a tulajdonosának.

via – Gizmondo, CNBC

×