Pár hét múlva máris borulhat a dolog.

Az első iPhone-t 14 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az egyik „Macworld” Apple Keynote keretein belül. Az első pár évben még csak egy-egy modellt jelentett be a cég, így a legnagyobb kérdés az volt, hogy mekkora tárhellyel, esetleg milyen színben szeretnék megvásárolni a hőn áhított Apple telefont.

 

Azóta változtak az idők, lassan elérkezünk az iPhone 13/12S bemutatójához is. Várhatóan erre szeptember közepén kerül sor, talán szeptember végén már hazai boltokban is megtalálhatjuk az újdonságot. Addig is érdemes körülnézni a jelenlegi felhozatalból, hiszen egyes pletykák alapján az új telefon megjelenése nem sokat fog változtatni a jelenlegi árakon, mert kicsit feljebb lövi be az árcédulákat az Apple.

Nézzük is a jelenlegi, 7 telefonból álló felhozatalt!

Modell Ár Képernyőméret A hátoldali kamerák száma SoC Megjelenés ideje
iPhone SE 143000+ HUF 4.7 inch 1 A13 Bionic 2020 áprilisa
iPhone XR 160000+ HUF 6.1 inch 1 A12 Bionic 2018 október
iPhone 11 195000+ HUF 6.1 inch 2 A13 Bionic 2019 szeptembere
iPhone 12 Mini 205000+ HUF 5.4 inch 2 A14 Bionic 2020 novembere
iPhone 12 243000+ HUF 6.1 inch 2 A14 Bionic 2020 októbere
iPhone 12 Pro 340000+ HUF 6.1 inch 3 A14 Bionic 2020 októbere
iPhone 12 Pro Max 365000+ HUF 6.7 inch 3 A14 Bionic 2020 novembere

Ahogy láthatjuk, a jelenlegi repertoárban még 2018-as telefont is megtalálunk. Az Apple okosan osztotta fel az egyes szegmenseket, így 143 ezer forinttól egészen 365 ezer forinttól kezdődően rendelkezésünkre állnak bizonyos modellek. A táblázatban látható árak az augusztus 31-én leolvasható legolcsóbb ÁrGépen is szereplő boltok árai közül kerültek ki. Ám fontos kiemelni, hogy az első pár találat szinte minden kétséget kizárólag úgynevezett „szürke import”, ahol bizony már az első év utáni garanciáztatás során problémákba ütközhetünk. Érdemes kicsit drágábban, de nevesebb boltokból válogatni. Több kategóriát, szempontot figyelembe véve vizsgáltuk a modelleket. Természetesen a fentieken kívül is találhatunk új iPhone-okat a boltok polcain, de az Apple hivatalos kínálatában a fenti 7 készülék érhető el jelenleg.

A legjobb iPhone az átlag(os) felhasználóknak – iPhone 12

iPhone 12

Az iPhone 12 mindent tud amit manapság egy telefonnak illik. Beépített 5G chip, bitang erős A14 processzor és gyönyörű AMOLED kijelző. Hazai viszonylatban ráadásul 100 ezer forinttal olcsóbb, mint a Pro testvére. Külföldön érdemes lenne elgondolkodni a Pro változaton, de itthon már túl nagy a különbség a két készülék között. A kijelzője speciális bevonatot is kapott, így nagyon ellenálló lett a karcokkal szemben, sokkal jobban mint elődjei. Ezen kívül az Apple egy MagSafe névre hallgató töltési megoldással is jelentkezett, mely mágnesek segítségével igazítja a helyére a vezeték nélküli töltőt.

A legjobb iPhone maximalistáknak – iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max

Ha az Apple jelenlegi csúcstechnológiáját akarjuk megvásárolni, akkor bizony a Pro Max lesz a barátunk. A Pro-hoz hasonlóan itt is már három kamerát találunk hátul: ultraszéles látószögű, széles látószögű és telefotókamera. Mindent tud, amit a testvérei, bár a Pro változathoz képest a kijelzőméret az ami feltűnik elsőre, a 6.1 inch helyett itt már 6.7 inch átmérővel találkozunk. Ám nem ez az egyetlen különbség, a többi 12 modellel ellentétben egy szenzor segíti az optikai képstabilizálást, míg a többi modellnél a lencsék végzik el ezt a feladatot.

Ár-érték bajnok – iPhone 11

iPhone 11

Az iPhone 11-ban megtalálható A13 SoC még bitang erős manapság is. A 12-höz képest leginkább a designbeli eltérés, illetve az AMOLED kijelző, 5G chip és a MagSafe hiánya különbözteti meg. Néhány felhasználónak azonban épp az picit kevesebb pixelsűrűséggel operáló LCD-IPS kijelző a vonzó dolog, hiszen rengetegen szenvednek az Apple (és más gyártók) AMOLED kijelzők háttérvilágítása miatt jelentkező fejfájástól, szemfáradságtól. Hazánkban még meglehetősen kevés helyen érhető el 5G szolgáltatás, így annak hiánya sem feltétlenül lesz zavaró. 200 ezer forint körüli árával pedig sokak lélektani összeghatára alatt helyezkedik el.

Ismerkedés az ökoszisztémával – iPhone SE 2020

iPhone SE 2020

A régies külső egy igazi bestiát tartogat magában. Az iPhone 8 házban kis túlzással egy iPhone 11 belső lapul. Nem találunk 3D arc azonosítást vagy épp dupla, tripla kamerákat. Ez az egyetlen telefon a jelenlegi kínálatban, melyet ujjlenyomattal oldhatunk fel. A mindennapok során kiváló társunk lehet, főleg, ha nem szeretnénk 150 ezer forintnál többet kiadni egy telefonért. Hosszú évekig számíthatunk itt is frissítésekre, 3-4 évig is kiszolgálhat minket ez a telefon.

Akik lemaradtak

A fenti listából az iPhone XR, a 12 Mini és a 12 Pro nem került be, de azok sem rossz választások, ám ott 1-2 dolog miatt már megkérdőjelezhető a vétel. Az iPhone XR-t alulról az SE, felülről pedig a 11 árnyékolja be, nehéz helyzetbe hozva. A 12 Mini is kiváló telefon, de maga az Apple is lemondott már a gyártásáról, a következő iPhone még kaphat Mini változatot, de a 14 már nagy eséllyel nem. Ettől függetlenül a kisebb tenyérrel megáldott felhasználóknak még jó ideig alternatíva lehet, mindenképp fogdossuk meg vásárlás előtt egy üzletben. A 12 Pro és Max között pedig annyira elenyésző a különbség hazánkban, hogy a maximalisták biztosan a „Max” változatot fogják választani.

Pár hét múlva azonban könnyen lehet, hogy borul a teljes fenti felhozatal az Apple bejelenéseinek köszönhetően. Ha nem alapvető szükség a telefon megvétele, akkor megérheti pár napot várnod még.

https://leet.hu/shop/back2school/

×