Tech/Tudomány

Túl a barátságon: Egyre durvább pénzeket fizet a Google az Apple-nek

Már évek óta köztudott tény, hogy az Android-rendszereket készítő keresőóriás, a Google őrületes összegeket hajlandó kifizetni azért, hogy az Apple készülékeken is az ő keresője legyen az alapértelmezés. Az almás cég éves profitja 8-10%-a származik a „riválistól”, amit nyilván szépen meg is köszön, a Google pedig így tudja lenyomni a Binget, a Microsoft ugyanis nem fog náluk többet ajánlani.

Hogy miért nem, arra talán a legújabb pénzügyi elemzés adja meg a választ, amit a Bernstein juttatott el a Ped30 számára. Az elemzés szerint a Google egyre többet és többet utal Tim Cooknak az elsőbbségért, hiszen míg a 20-as pénzügyi évben „még csak” 10 milliárd dollár volt ez az összeg, a 21-es időszakban ez már 15 milliárd dollárra rúghatott.

Ez a 15 milliárd pedig az Apple éves bevételének 9%-át jelenti.

Kép: Ped30

Ez természetesen nem igazán tetszik az amerikai hatóságoknak, akik már egy ideje vizsgálgatják a „fű alatti” bartelt – amit két dolog miatt tartanak aggályosnak. Az egyik, miszerint az Apple visszaél a monopóliumával, míg a másikban a Google-t vádolják a piaci helyzetével való visszaéléssel. Lényegében mindkettő ellehetetleníti az egészséges piaci versenyt, ellehetetlenítve ezzel a kisebb, feltörekvő vállalatokat, beszűkítve a lehetőségeiket.

A szakértők szerint a hatósági szabályozás ezt elejét veheti, de csak évek múlva – ez pedig 4-5%-os hatással lehet az almás cég pénzügyeire. Ennél viszont valószínűbbnek tartják, hogy a Google egy idő után sarokba szoríthatja az Apple-t, aminek mint látjuk nem csekély bevétele származik tőlük – bár a következő pénzügyi időszakban még magasabb összegre számítanak, melyet 18-20 milliárd dollárra tesznek.

Persze a Google-t sem kell sajnálni, hiszen a 2020-as globális éves összbevételük 181 milliárd dollár volt. (statista)

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple-nek bőven megvannak az erőforrásaik a saját applikációk fejlesztéséhez – lásd. például a saját térképüket a Google Maps-el szemben. Így ha a Google kihátrálna az üzletből, akkor ugyan közvetlen bevételtől esne el – ahogyan a Google is a kiárulható felhasználói adatoktól -, de lenne lehetőségük hosszú távon mindezt a hasznukra fordítani.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

3 perc telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

33 perc telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

60 perc telt el azóta...

Horrorjátékok is búcsúznak az Xbox Game Pass kínálatából áprilisban

2024.04.02. - Miközben minden Xbox Game Pass előfizető nagyon várja már az érkező játékok bejelentését,…

1 óra telt el azóta...

Legrosszabbkor merül a kontroller? Az Xbox megoldhatja a problémát

Gábor János 2024.04.02. - Te is rendszeresen úgy jársz, hogy várod a nap végét, amikor…

2 óra telt el azóta...

Nem áprilisi tréfa volt a kacsákkal lövöldözős túlélőjáték, a Duckside

2024.04.02. - Nem is olyan rég még azért voltam megőrülve, mert kiderült, hogy tényleg készül…

3 óra telt el azóta...