Azt lehetett sejteni, hogy nagyon jó pénzt keresnek a zsarolóvírust használó hackerek, de most egy szám is kikerült a nyilvánosság számára.

Talán mindenki tudja, hogy a zsarolóvírusok fejlesztőinek természetesen a pénz a céljuk. A zsarolószoftver, zsarolóprogram (angolul ransomware) olyan kártékony szoftver, azaz számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot.

Most egy friss weboldal arra is rámutat, hogy a ransomware bandák mennyit is keresnek.

A Jack Cable által megalkotott Ransomwhere weboldal dollárra átszámítva mutatja meg a bitcoinban kifizetett váltságdíjakat, mindig az adott napi értéken. Ebből például az is kiderül, hogy a REvil nevű hackercsapat már több mint

11 millió dolláros bevételt szerzett ebben az évben. A Darkside nagyjából 4,5 milliót söpört be.

Jack Cable egyébként a bitcoin tranzakciók nyomon követésével hozza nyilvánosságra az adatokat. Az oldalról nem csak le lehet tölteni az adatokat, de azt is jelezni lehet, hogy ha valaki zsarolóvírus áldozata lett. 

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×