Minden jel arra utal, hogy közel 20 év után jövő héten visszatér a 3D-s játék úttörőjeként számon tartott 3dfx és vele a Voodoo-széria.

Az 1994-ben alapított San José-i 3dfx az egyik, ha nem a legnagyobb úttörője volt a 3D-s grafikai megoldásoknak és megjelenítésnek, köszönhetően a méltán híres és rajongott Voodoo-szériás kártyáinak. A 3dfx a 90-es években tulajdonképpen hasonlóan fontos és népszerű videokártya gyártó vállalat volt, mint manapság a később riválisává, majd a végzetévé váló NVIDIA.

Nem nagyon volt olyan játékos, aki ne vágyott, vagy ne lett volna a gépében egy Voodoo, hiszen akkoriban ez volt az a GPU, ami kvázi elengedhetetlen volt a legújabb játékok futtatásához. Egy ideig, ugyanis a riválisai szépen és gyorsan a fejére nőttek, így a vállalat hiába tett sokat a PC-s gamingért, hat évvel a megalakulása után 2000-ben az NVIDIA megkezdte a felvásárlást, amely 2002. elején fejeződött be. Ez a legendás 3dfx, és a Voodoo kártyák végét jelentette – de már a belebegtetett Spectre-széria sem jelenhetett meg.

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy 19 év után feltámad a 3dfx és a Voodoo!

Legalábbis, ha hihetünk a „hivatalosnak tűnő” Twitter profilnak, amit a néhai gyártó nevével hoztak létre. Az első posztjukban pedig annyit írnak, hogy augusztus 5-én, vagyis jövő héten csütörtökön egy nagy bejelentéssel készülnek.

https://twitter.com/3dfxofficial/status/1421244991297376262?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1421244991297376262%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwccftech.com%2Fgpu-maker-3dfx-interactive-teases-a-comeback-after-20-years-major-announcement-expected-next-week%2F

A dolog azért lehet érdekes, mert a 3dfx-hez köthető összes szellemi és minden egyéb joggal az NVIDIA rendelkezik. Ha a profil nem lenne tényleg hivatalos, akkor minden bizonnyal már akcióba lendültek volna, és már inaktív lenne. A profil azonban továbbra is él, amiből azt feltételezhetjük, hogy valós bejelentésről lesz szó.

Hogy pontosan mi lehet a háttérben, azt csütörtökig nem fogjuk megtudni, de egészen valószínű, hogy az NVIDIA vissza fogja hozni a Voodoo-szériát. Legalábbis a poszthoz mellékelt – amúgy 2014-es DeviantArt-os rajongói kép – erről árulkodik.

A másik kérdés, hogy miért? Nos, az NVIDIA nyilvánvalóan nem lesz a saját csúcskártyáinak az ellensége, így többen azt gondolják, hogy az új Voodoo kártyák egy „budgetebb”, vagyis olcsóbb árkategóriát fognak megcélozni. Emiatt nem csak erősségben fognak elmaradni az újabb (és közelmúltbéli) RTX-ektől, hanem szinte biztosan kimarad belőlük az újgenerációsnak mondott ‘ray tracing’ technológia is.

Mindez persze nem feltétlenül lesz probléma, hiszen ezzel nagy valószínűséggel nem a high-end PC Master race réteget célozzák, sokkal inkább az újabb belépőket, illetve a vékonyabb pénztárcával rendelkező játékosokat. Nos, csütörtökön minden ki fog derülni, az viszont biztos, hogy a visszatérő márkát nagyon sokan fogják a keblükre ölelni.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×