A Solarino parttisztító robotja után egy újabb óceánvédő vállalat rukkolt elő egy szemétgyűjtő robottal, ami az ember után takarítja el a szemetet az óceánok és tengerek partjain.

Pontosabban óceánpartot fog hamarosan takarítani a napelemmel felvértezett takarítórobot, a BeBot, ami a világ egyik legszennyezettebb partjain, Hawaiin fog sepregetni. Az első „munkahelye” senkit ne tévesszen meg, a 4Ocean nevű vállalat ugyanis kifejezetten arra tervezte a robotot (a Solarino mintáján), hogy a homokos vízpartokat szabadítsa meg az emberi szeméttől – legyen az óceán, tenger, tó, vagy oázis.

A robotra a vállalat – és a szakértők – szerint azért van szükség, mert a partok jelenleg olyan szennyezettek, hogy azt kizárólag emberi munkával szinte lehetetlen lenne kitakarítani. Ezen túl pedig a nagyobb szemeteken kívül megannyi apró, az ember által nehezen észrevehető hulladék bújik meg a homokban – olyanok mint a kisebb csomagolások, a cigicsikkek, vagy a mikroműanyagok.

A BeBot azonban az embernél nem csak gyorsabban, de alaposabban képes átfésülni és megtisztítani a vízparti homokot.

 

Bár nagyon közel van hozzá, még közel sem tökéletes a koncepció. A robot nem automatikusan, hanem emberi irányítással képes működni, ahogyan a szortírozásban is humán segítségre van szükség. Ez utóbbi annyit jelent, hogy miután megtelt a szitázó fölötti tárolója, ki kell üríteni, amiből aztán kézzel kell kiválogatni a szemetet, és azokat a kisebb kagylókat és köveket, melyek mehetnek vissza a homokba. Ez nem katasztrófa, és még így is gyorsabb a teljes emberi munkánál, de azért még nem tökéletes.

A 4Ocean kifejezetten parttisztításra szakosodott vállalatnak a vezetője, Alex Schulze szerint a robot nem jelent megoldást a vízpartok súlyos szennyezettségére. A munkák nagy részét még mindig emberek végzik, a nagyobb hulladékokat kézzel gyűjtik össze, a legjobb viszont az lenne, ha csak a robotra lenne szükség – mert ez az szemetelés csökkenését jelentené.

„Ez a gép semmiképpen sem jelent megoldást az óceáni műanyagválságra” – mondta Schulze.  Reméljük, hogy ezzel a géppel összegyűjthetjük a meglévő műanyagot, valamint felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy a műanyag hogyan kerül a partokra és az óceánba. És reméljük, hogy eszközként használhatjuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az emberek fenntarthatóbb életmódot folytassanak, és csökkentsék az egyszer használatos műanyag mennyiségét.”

A 4Ocean az összegyűjtött szemetet újra felhasználja, különböző használati- és dísztárgyakat készítenek belőlük, melyeket eladhatnak.

via – FastCompany, 4Ocean

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×