Tech/Tudomány

Véget ért Jeff Bezos Amazonos uralma – Elképesztő vagyonnal lép le a cég éléről

Jeff Bezos 1994. nyarán, szinte napra pontosan 27 évvel ezelőtt indította az azóta minden képzeletét felülmúló vállalkozását, az Amazont, ami eredetileg online könyvesboltnak indult egy washingtoni garázsból.

A dologból viszonylag hamar siker lett, vagyis Bezosnak is lépést kellett tartania, így bővült egyre több és több mindennel a kínálat, majd lett végül Amerika és a világ egyik legjelentősebb szereplője. A vállalat azóta már jelentős üzletágakkal rendelkezik az élelmiszerboltok, a felhőalapú számítástechnika, az intelligens eszközök, a technológiai fejlesztések, a filmkészítés és még a divatmárkák területén is, de több vállalat is belőle burjánzott ki – csak, hogy a legnagyobbat említsem, az űripari Blue Origin.

Bezos a februári pénzügyi jelentések ismertetése során jelentette be, hogy még idén lelép az Amazon éléről, ez a pillanat pedig június 5-én elérkezettnek látszik. Döntését azzal indokolta, hogy a cége most van a csúcson és nem érzi úgy, hogy ennél többet ki tudna belőle még hozni, vagyis itt az idő átadni a stafétát egy másfajta vezetőnek.

Az Amazon élére Andy Jassy került, aki 1997. óta dolgozik a cégnél. Bezos ezután az igazgatótanácsban foglal helyet, ahonnan ötleteivel, tanácsaival járulhat hozzá az új elnök munkájához.

Andy Jassy, az Amazon újdonsült vezetője

Persze az időzítés egyáltalán nem a véletlen műve. 2020. végén egyre többen kezdték el bírálni Bezost, akit még az amerikai Kongresszus is beidézett. A vádak között hatalmi visszaélés, a munkavállalók kizsákmányolása, csempészáruval való kereskedelem és sok más hasonló szaftos ügy volt, ami miatt komoly csorba esett az Amazon közmegítélésén.

Sőt, időközben az Igazságügyi Minisztérium, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az európai szabályozó hatóságok is vizsgálatot indítottak, mivel komoly a gyanúja, hogy a vállalat visszaél a piaci erőfölényével. Emiatt pedig már a cégen belül is egyre többen gondolták, hogy Bezosnak ideje lenne kilépni a rivaldafényből, és egy új arcot helyezni a célkeresztbe.

Na persze, Bezosnak sem kell sokáig százdollárosokkal könnyeket törölgetnie, hiszen valójában nem távozik, sőt, az így felszabadult idejét a „szerelemprojektjének”, a Blue Originnek szentelheti – amivel nem mellesleg hamarosan maga is a világűrbe repül. Sokan erre a hírre vicces petíciót is indítottak, hogy ha már ott van, akkor ne is jöjjön vissza, amit könnyen meglehet, hogy örömmel meg is tenne, de a 197 milliárd dolláros vagyonát egészen biztosan nem hagyja csak úgy itt.

via – BBC, Kalw, CNBC

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

13 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

13 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

14 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

14 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

14 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

15 óra telt el azóta...