Sok csúnya jelzőt aggathatunk Jeff Bezos nyakába, azt azonban nem lehet elvitatni, hogy különös tehetséggel lett ő a világ leggazdagabb embere, amit javarészt az Amazon irányításának köszönhet.

Jeff Bezos 1994. nyarán, szinte napra pontosan 27 évvel ezelőtt indította az azóta minden képzeletét felülmúló vállalkozását, az Amazont, ami eredetileg online könyvesboltnak indult egy washingtoni garázsból.

A dologból viszonylag hamar siker lett, vagyis Bezosnak is lépést kellett tartania, így bővült egyre több és több mindennel a kínálat, majd lett végül Amerika és a világ egyik legjelentősebb szereplője. A vállalat azóta már jelentős üzletágakkal rendelkezik az élelmiszerboltok, a felhőalapú számítástechnika, az intelligens eszközök, a technológiai fejlesztések, a filmkészítés és még a divatmárkák területén is, de több vállalat is belőle burjánzott ki – csak, hogy a legnagyobbat említsem, az űripari Blue Origin.

Bezos a februári pénzügyi jelentések ismertetése során jelentette be, hogy még idén lelép az Amazon éléről, ez a pillanat pedig június 5-én elérkezettnek látszik. Döntését azzal indokolta, hogy a cége most van a csúcson és nem érzi úgy, hogy ennél többet ki tudna belőle még hozni, vagyis itt az idő átadni a stafétát egy másfajta vezetőnek.

Az Amazon élére Andy Jassy került, aki 1997. óta dolgozik a cégnél. Bezos ezután az igazgatótanácsban foglal helyet, ahonnan ötleteivel, tanácsaival járulhat hozzá az új elnök munkájához.

Andy Jassy

Andy Jassy, az Amazon újdonsült vezetője

Persze az időzítés egyáltalán nem a véletlen műve. 2020. végén egyre többen kezdték el bírálni Bezost, akit még az amerikai Kongresszus is beidézett. A vádak között hatalmi visszaélés, a munkavállalók kizsákmányolása, csempészáruval való kereskedelem és sok más hasonló szaftos ügy volt, ami miatt komoly csorba esett az Amazon közmegítélésén.

Sőt, időközben az Igazságügyi Minisztérium, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az európai szabályozó hatóságok is vizsgálatot indítottak, mivel komoly a gyanúja, hogy a vállalat visszaél a piaci erőfölényével. Emiatt pedig már a cégen belül is egyre többen gondolták, hogy Bezosnak ideje lenne kilépni a rivaldafényből, és egy új arcot helyezni a célkeresztbe.

Na persze, Bezosnak sem kell sokáig százdollárosokkal könnyeket törölgetnie, hiszen valójában nem távozik, sőt, az így felszabadult idejét a „szerelemprojektjének”, a Blue Originnek szentelheti – amivel nem mellesleg hamarosan maga is a világűrbe repül. Sokan erre a hírre vicces petíciót is indítottak, hogy ha már ott van, akkor ne is jöjjön vissza, amit könnyen meglehet, hogy örömmel meg is tenne, de a 197 milliárd dolláros vagyonát egészen biztosan nem hagyja csak úgy itt.

via – BBC, Kalw, CNBC

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×