Tech/Tudomány

Az űrturizmus korszakába léptünk! – Ez a cég vihet elsőként civilt az űrbe

Az űrturizmus fantáziája egyáltalán nem újkeletű egy dolog, hiszen viszonylag régóta be lehet fizetni egy-egy túrára, ez a lehetőség azonban eddig csak nagyon keveseknek adatott meg.

A Virgin Galactic talán az első olyan magáncégek egyike volt, amely (2004-ben) kifejezetten azért jött létre, hogy űrturisztikai jellegű repüléseket tegyen lehetővé a korábbinál szélesebb közönség számára. A Virgin Galacticnak eddig csak alkalmazottakat és tárgyak szállítására volt megfelelő engedélye, most azonban egy új korszak köszönt be a vállalat történetében.

Bejelentették ugyanis, hogy a Szövetségi Légügyi Hatóság (FFA) engedélyével ez lett az első vállalat, amelyik embereket, turistákat repíthet az űrbe.

Mielőtt mindenki szaladna a jegypénztárhoz, a vállalat elnöke, Richard Branson leszögezte, hogy még sok tesztrepülés lesz a program tényleges elindulásáig. Emiatt még pontos árakat sem ismerni, de Jeff Bezos Blue Origin űrturisztikai programjával kapcsolatban igen, ami nagyjából 60-75 millió forintot jelent – nagyjából a Virgin is ennyivel számolhat majd.

Az FAA döntése körülbelül egy hónappal azután született meg, hogy a Virgin Galactic sikeresen végrehajtotta a SpaceShipTwo űrrepülőgép-osztályába tartozó VSS Unity tesztrepülését. A Unity két pilótája május 22-én 89 kilométeres magasságba emelkedett, majd visszaszállt a Földre, mellyel ez volt a vállalat harmadik legénységgel végrehajtott szuborbitális űrrepülése.

 

A Blue Origin és az Elon Musk fémjelezte SpaceX ugyancsak az FAA engedélyére pályáznak az űrturisztika beindításához, de ők egyelőre még messze vannak attól, hogy kapjanak is. A Blue Origin New Shephard rakétája már több sikeres személyzet nélküli tesztrepülésen van túl, köztük egy áprilisi űrhajós próbarepülésen. A SpaceX ezzel szemben három személyzettel ellátott repülést hajtott végre Crew Dragonnal, de a Starshippel még nem kezdték meg a személyzeti teszteléseket.

A Virgin azonban messze kitűnik közülük, hiszen már a feljutás módjában eltér a két konkurenstől. A VSS Unity a felszállást egy White Knight Two nevű hordozógéppel kezdi meg egy kifutópályáról (vízszintesen, és nem rakétával függőlegesen). Egy bizonyos magasságot elérve a Unity lecsatlakozik a gépről, majd függőlegesen repülésbe kezd addig, amíg el nem éri az űr határát. Itt néhány percet időzik csak, aztán visszatér és úgy landol, mint egy szimpla repülőgép.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Közelharcban erős: így szereld fel a Warzone legújabb SMG-jét

2024.04.07. – A Warzone és Modern Warfare III legújabb szezonja néhány nappal ezelőtt, április harmadikán vette kezdetét.…

2 óra telt el azóta...

Ezt tudja manapság egy gamer laptop 2 millió forintért

2024.04.07. – Egy időben meglehetősen rossz volt a gamer laptopok megítélése. Tegyük hozzá, hogy nem…

2 óra telt el azóta...

A Valve gyakorlatilag teljesen megölte a külsős Counter-Strike 2 oldalakat

2024.04.07. – A Valve nem sokat pihent a Major után. A Counter-Strike 2 Majort a CSGOEmpire gárdája…

2 óra telt el azóta...

Mint egy álom, úgy fog futni PS5-ön a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.07. - Egy alapvetően multiplayer játéknál nem egy nagy hátrány, ha a legtöbb…

3 óra telt el azóta...

Örök emlék: így égetik bele magukat az RGB RAM-ok a videokártyákba

2024.04.07. – Míg egykor csak néhány periféria kiváltsága volt az RGB világítás, addig manapság már…

3 óra telt el azóta...

Hihetetlen, de egyre többen játszanak a Warzone-nal és a MW 3-mal

2024.04.07. – A Call of Duty: Warzone kliense a negyedik születésnapját ünnepelhette idén márciusban. A…

3 óra telt el azóta...