Tech/Tudomány

Meghalt Mircea Popescu, a Bitcoin pápa! – Elképzelhetetlen vagyont hagyott hátra

Egyre több forrás erősíti meg a hírt, mely szerint 41 éves korában elhunyt Mircea Popescu, akit a legtöbben mint a Bitcoin báró ismerhetnek. Hírnevét tulajdonképpen annak köszönheti, hogy minden bizonnyal ő az az ember, aki a legtöbb bitcoinnal rendelkezik a világon – korábbi állítása szerint körülbelül 1.000.000 BTC lehet a tulajdonában.

Sikerét annak köszönheti, hogy nagyon korán, az elsők között elsőként ismerte fel a Bitcoinban való potenciált, és még a 2010-es évek elején befektetett a kriptovalutába. Emellett számos olyan vállalkozást indított, melyek Bitcoin-alapúak voltak, mint például a saját tőzsdéje, amire annak idején 20 BTC (akkor 100$) ellenében lehetett regisztrálni, de ő készítette a SatoshiDICE nevű szerencsejátékot is, amit nem kevesebb, mint 125.000 bitcoinért adott el.

Mircea Popescu

Popescu üzleti és technológiai érzékét, tehetségét nem kérdőjelezheti meg senki és semmi, személye azonban elég megosztó volt. Híres volt a heves kitöréseiről, sokszor mondott nyilvánosan megbotránkoztató dolgokat, sőt, hiába rajongott a technológiáért, még „vadászatot” is indított a Bitcoin titokzatos atyjának, Satoshi Nakamato személyazonossága kiderítéséért is.

A halála körülményei nem teljesen ismertek, előbb ugyanis egy lengyel turista eltűnését jelentették a Costa ricai hírportálok, majd később csak annyival egészítették ki, hogy tragikusan vízbe fulladt valaki. Ezután már konkrétan a román Bitcoin maximalista haláláról számoltak be.

Az pontosan ugyan sosem talált megerősítésre, hogy Popescu valóban rendelkezett-e ekkora kripto-vagyonnal, avagy sem, a szakértők azonban úgy vélik, hogy nagyjából valós lehet az 1 millió BTC-s becslés. Ez pedig azt jelenti, hogy ő a világ első és egyetlen bitcoin milliomosa, aki most elképzelhetetlen mértékű vagyont hagyott maga után.

Többen emiatt félnek is, mivel nem tudni, hogy ezután mi lesz a hátra maradt kriptopénz sorsa. Ha Popescunak volt is örököse (amit nem ismert), nem tudni, hogy ő hogyan fog rendelkezni a pénzzel: megtartja, vagy esetleg dollárra váltja majd?! Utóbbi esetében ekkora mennyiség a piacra dobása akár komolyabb árfolyamzuhanáshoz is vezethet.

via – Gadgets, Teletica, MarketWatch

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

1 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

3 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

4 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

4 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

4 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

4 óra telt el azóta...