A Microsoft mérnökei igazán kitettek magukért.

A Microsoft magyar idő szerint csütörtökön 17 órakor leplezte le legújabb operációs rendszerét, a Windows 11-et. Az elmúlt héten egy korai fejlesztői változat már kiszivárgott, melyet ki is próbáltunk, de úgy tűnik az csak a jéghegy csúcsa volt.  A Microsoft mérnökei nem unatkoztak, rengeteg érdekes fejlesztést és újítást köszönthetünk majd az új Windows verzióban, olyanokat is, amiről eddig még csak pletyka szinten sem hallhattunk.

 

A design

A legszembetűnőbb dolog természetesen a Windows 11 kicsit átalakított kinézete. A Start gomb és a tálcán helyet foglaló ikonok egy kicsit az OS X designjára emlékeztetnek, de ennek köszönhetően végre az élő csempék is távoztak a start menüből. Ehelyett egy letisztult, átlátható, a szemnek sokkal kellemesebb menürendszer jön be, melyen elérhetjük a sokat használt programjainkat, a dokumentumokat és természetesen a fiók/kikapcsolás menüpontokat is.

Snap Group/Layout

A designhoz kapcsolódóan megismerhettünk egy új funkciót is, mely kiváló társunk lehet a mindennapokban. Bizonyára veled is előfordult már, hogy több programot használtál egy bizonyos elrendezésben, mert úgy volt kényelmes, jól átlátható. Aztán a következő használatnál szépen igazgathattad újra a (munka)környezetet értékes perceket veszítve.

Nos ennek vége!

A Snap Group/Layoutnak köszönhetően elmenthetjük a megnyitott, egyidőben használt alkalmazások elrendezéseit. Így újraindítás vagy épp más feladatra való koncentrálás után pillanatok alatt visszatérhetünk az elmentett állapothoz, ha a Microsoft valóban olyan jól implementálta, ahogy bemutatták, akkor már csak ezért megérheti sok embernek a váltás. Illetve a fejlesztők egy régi „hibát” is javítottak, így monitor kihúzás vagy kikapcsolás után sem másznak el véletlenszerű helyre az ablakaink.

Androidos programok Windows 11-en

A másik nagy és váratlan durranás a Microsoft Store szekcióban kapott helyet. A teljesen újragondolt és designolt Store rengeteg kiváló funkcióval gyarapodik. A fejlesztők a saját fizetési rendszerüket is használhatják, így remélhetőleg Epic vs. Microsoft perre nem kell készülnünk a jövőben.

A Windows 11 boltjában elérhető lesz több százezer androidos alkalmazás is, melyhez az Amazon Appstore nyújta majd a háttérinfrastruktúrát. Néhány kattintással futtathatjuk a TikTokot vagy épp a kedvenc mobilos játékunkat is akár, reméljük nem lesznek nagy problémák az emulációval.

Játékélmény maximumra tekerve

A Microsoft a gamereket sem hagyja cserben, sőt! Szerencsére a redmondi óriáscég is tudja, hogy a Windows az elsőszámú gamer platform, így nem szabad csak úgy ülni a babérokon. Itt jön képbe a Microsoft konzolos ága, az Xbox, ahonnan több megoldást is átemelnek a fejlesztők a Windows 11-be.

  • Érkezik a Superior Graphics, mely gyakorlatilag automatikus HDR-t jelent, szebb és élethűbb színekkel, grafikával találhatjuk majd szembe magunkat.
  • Ennél egy fokkal izgalmasabb a DirectStorage API, mellyel a játékfájlok, textúrák stb. betöltését lehet jelentősen felgyorsítani. Kevesebb loading screen, több játék!
  • Megújul az Xbox applikáció is, kiemelt szerepet kap a Microsoft Game Pass szolgáltatása. Egy kattintással telepíthetjük az előfizetéshez kapcsolódó játékokat.
  • Bekerült az xCloud is, így ha netán gyenge gépen futtatod az operációs rendszert, akkor a felhőalapú szolgáltatást használva játszhatsz akár AAA címekkel is. Ennek minden előnyével és hátrányával kalkulálva természetesen.

Teams, Widgetek

  • A Windows 11 szerves részét képezi majd a Teams szoftver, nem csak vállalati, hanem egyéni felhasználók számára is. Ezzel a lépéssel a Microsoft gyakorlatilag szépen lassan nyugdíjazza a Skype-ot.

  • Maradtak a Widgetek is, a tálcáról átkerült csak simán az asztal bal oldalára. Ha szeretnénk, akkor akár teljes képernyős módban is csekkolhatjuk a legújabb híreket, az időjárást vagy épp naptárbejegyzéseinket.

Teljesítmény

A kiszivárgott verziót használva, többen is arról számoltak be, hogy meglehetősen fürgébbnek érzik a rendszert az elődhöz képest. Nos, ez sem volt véletlen. A Microsoft állítása alapján nem csak a külső, hanem a belső is komolyabb ráncfelvarráson esett át. Az erőforrások menedzselésével is óvatosabban bánik majd a Windows 11, kevesebb energiával / teljesítménnyel is megelégszik majd a rendszer, a hordozható gépek tulajdonosai különösen örülhetnek majd ennek. A frissítési csomagok méretét is 40%-kal sikerült lefaragni, így a gyengébb nettel rendelkező felhasználók is fellélegezhetnek.

Gépigény, ár és a megjelenés

Hamar elérhetővé tette a Microsoft a Windows 11 gépigényét. Nyugi, hatalmas változásokra nem kell számítanod, de azért érdemes átböngészni a megadott feltételeket. A videókártya szekció az eddigi Dx9 helyett már Dx12-t kíván majd, talán ez a legszembetűnőbb változás.

  • Processzor: 1 GHz vagy gyorsabb 2 vagy több maggal, kompatibilis 64-bites processzor vagy System on a Chip (SoC)
  • Memória: 4 GB RAM
  • Tárhely: 64 GB vagy nagyobb
  • Rendszerfirmware: UEFI-, Secure Boot-képes
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) 2.0-s verzió
  • Videokártya: DirectX 12(!)-kompatibilis vagy jobb, WDDM 2.0 driverrel
  • Megjelenítő: Nagy felbontású (720p) kijelző, ami átlósan 9 hüvelyknél nagyobb, 8-bites színmélységgel

PC Health

Ha bizonytalan vagy a kompatibilitást illetően, akkor a Microsoft PC Health applikáció készségesen ellenőrzi számodra, hogy frissíthetsz-e majd Windows 11-re.

Jó..jó..de mennyibe kerül?!

A Windows 11 minden felhasználónak ingyenes frissítésként fog megjelenni, aki Windows 10-et használ és természetesen megfelel a rendszer követelményeinek. A Microsoft állítása alapján az ünnepi szezonban fog megjelenni az új operációs rendszer, de a bátor Windows Insider felhasználók már napokon belül letölthetik az immár teljesen hivatalos forrásból származó .ISO fájlokat.

Képek forrása: Microsoft

Ti feltelepítitek a Windows 11-et vagy maradtok a megszokott Windows 10-nél majd?

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×