Gaming

Végéhez közeledik a kálvária? – Visszatér a PS Store-ba a Cyberpunk 2077

A Cyberpunk 2077 egészen viharos körülmények között jelent meg 2020. december 10-én. A CD Projekt RED mondhatni elkerülhetetlenül gázolt bele a hangos utálathullámba, amibe azután sikerült beleülniük, hogy videojátéktörténelmi marketingkampánnyal szinte teljesíthetetlen magasságokba emelte a játékkal szemben támasztott elvárásokat.

Persze nem csak a játékosok irreális elvárásaival volt probléma. Nagyobb baj volt, hogy a játék konkrétan félkész állapotban jelent meg, aminek így esélye sem volt arra, hogy egy élvezhető produktum legyen. A helyzet pedig a letűnő generációs alapgépeken volt a legsiralmasabb, ezeken ugyanis éppen hogy elköhögött – pedig a megjelenés napjáig váltig állították, hogy remekül fut azokon is.

 

A teljesen egyértelmű átverés után a Sony nem várt sokáig. December 17-én ahogyan van, indoklás nélkül eltávolították a PS Store-ból, függetlenül a PS4 Pro és a PS5 állapotoktól és a beígért javításoktól. Azóta pedig csak annyit tudhattunk meg, hogy lengyel részről van igény, a Sony részéről pedig követelmény a játék visszatértét illetőleg.

Most azonban olybá tűnik, hogy hamarosan visszatérhet a CDPR csalódást keltő, de sokkal jobb sorsra érdemes alkotása, az angol régiókban legalábbis a profilja már elérhető.

Mi is rákerestünk, de magyar profillal egyelőre még nem találni. Bár sokat így sem tudnánk vele csinálni, ugyanis a letöltés és számos más egyéb nem érhető el – a GameInformer, a GamingBible és az IGN szerint -, csupán azt láthatjuk, hogy „Just Announced” címkét kapott. Mindez arra utalhat, hogy valóban folynak a tárgyalások a felek között, és hamarosan tényleg elérhető lesz a PlayStation digitális boltjából.

Ez lehet a fordulópont?

Mindez apróságnak tűnhet, azonban igen fontos a CD Projekt számára. A legutóbbi pénzügyi jelentései korántsem rózsás állapotokat mutatnak, sőt, az egyik vezető munkatárs is azt mondta, hogy hiába a lemezes kiadás, elég nagy érvágás volt számukra, hogy az egyik legnagyobb piacot lefedő áruházból tűnt el a játékuk. Mintha mindez nem lett volna elég a februári hackertámadás során lelopott dolgozói és partneri adatok is elkezdtek terjengeni a neten úgy, hogy közben egy nagy csoportos „megaperrel” is farkasszemezniük kell.

A PS Store-ba való visszatérés nem csak a fejlesztőknek lehet egy fény, az alagút végén, hanem nekünk játékosoknak is. Ugyan még mindig nem tökéletes a Cyberpunk, már sokkal jobb állapotban van, mint amikor először találkozhattunk vele, a Sony megnyílása pedig azt is jelezheti, hogy megfelelni látszanak a platformtulaj által lefektetett elvárásoknak.

Lassan, de biztosan tehát visszatér a Cyberpunk 2077 a PlayStation boltjába, a kérdés csak az, hogy egy ekkora balhé után ki lesz az, aki hajlandó lesz be is fizetni a játékra? Ezt a megcsalást ugyanis nehezen heveri ki a gamer szív…

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Itt a játék, amiben egyesül a Starfield, a Star Citizen és a Sea of Thieves

Bódi Dániel 2024.04.03. - Az elmúlt évek egyik legérdekesebb kooperatív sci-fi játéka, a Jump Ship…

7 óra telt el azóta...

Több milliárd, a Chrome inkognitó módjában gyűjtött adatot töröl a Google

Bódi Dániel 2024.04.03. - Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban "nyertek meg" egy…

8 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal startol a Warzone Season 3: itt a Rebirth Ranked

2024.04.03. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

10 óra telt el azóta...

Sosem volt még ilyen olcsó hazánkban az RTX 4070 Super, de nem árt sietni

2024.04.03. – Az Nvidia 2024 januárjában jelentette be a "Super" kártyáit. A 4070 Super és…

10 óra telt el azóta...

Tovább nehezítik a Counter-Strike 2 skin cseréket, rengeteget kell várni

2024.04.03. – A Valve 2013 augusztusában élesítette a CS:GO Arms Deal nevet viselő frissítését. Talán akkor még…

10 óra telt el azóta...

Előbb érkezhet a PCIe 7.0, mint gondoltuk: ezért szólhat igazán nagyot

2024.04.03. – Manapság, ha a PCIe csatlakozó kerül szóba, akkor leginkább két szabvánnyal találkozhatnak a…

11 óra telt el azóta...