Tech/Tudomány

Kína akcióba lendült! – Megkezdődtek a Bitcoin letartóztatások és a cenzúra

Míg El Salvador tulajdonképpen hivatalos fizetőeszközként vezeti be a bitcoint az országban, addig Kína mindenáron elejét akarja venni a dolognak. Ugyan Kínában már évek óta tiltott dolognak számít a kriptovalutákkal való kereskedés, sok helyen azonban alig, vagy egyáltalán nem alkalmazták az erre vonatkozó szabályokat.

Az utóbbi hetekben és hónapokban viszont elkezdték egyre komolyabban venni a dolgot. Egyre-másra jelentették be, hogy mostantól bizony tényleg meg fogják regulázni azokat, akik bármilyen formában kereskednek kriprovalutával, sőt, a bányászokra is módszeresen fognak lecsapni, ha azok nem hagyják abba a tevékenységüket.

Ez ugye azért is érdekes, mert a kriptovaluták globális kereskedelmének legnagyobb, 70-80 százalékát a kínai Bitcoin-bányák működtetik.

Most pedig arról számolt be a kínai hatóság, hogy 1100 főt kapcsoltak le, akik bizonyos bűncselekményekből származó bevételeket BTC-vel mostak tisztára. Ez mintegy 170 bűnözői szervezetet jelent, akikre 23 különböző tartományban, úgy pedig városban csaptak le – számolt be róla a Bloomberg.

A pénzmosáshoz a szervezetnek „külsős” személyeket is keresniük kellett, akiknek a saját bankszámlájukat regisztrálták virtuális valutaplatformokon. A bűnözői csoportoktól kapott pénzt virtuális valutákkal való kereskedésre használták, mielőtt ezeket a vagyonokat a csoportok által kijelölt digitális pénztárcákra utalták volna. Ezeknek az embereknek 1,5-5%-os jutalékot ajánlottak, ami a hivatalos állásfoglalás szerint sokakat csábított arra, hogy cinkosai legyenek a „súlyos társadalmi károkat” okozó csalásoknak.

Ez az akció egyelőre valóban – tehát nyugati szemmel – is egy indokolható lépés volt, hiszen a hatóságok szerint egy bűnszervezetről volt szó, azonban ezt egy üzenetnek és nyomásgyakorlásnak is szánták, az iparág elleni egyre keményebb fellépés részeként. Azok, akik nem hagynak fel a kripto-bányászattal és kereskedelemmel, hasonló sors vár – üzenik.

Áprilisban Belső-Mongólia északi régiója bezáratta az összes kriptobányáját, arra hivatkozva, hogy azok nem teljesítették az éves energiafogyasztási célokat. A régió a globális blokklánc működtetéséhez szükséges számítási teljesítmény 8 százalékát adta, amely magasabb, mint az egész Egyesült Államoké.

Mindez persze egyáltalán nem fogja elejét venni a bányászatnak, ahogyan arra felhívja a figyelmet a The Block is. A portál szerint egyre inkább kezdik átköltöztetni a kínai farmokat Közép-Ázsia más területeire, de szigorítás hatására Európa és Észak-Amerika egyes részei felé is mozdulhatnak.

Az egyelőre kérdéses, hogy Kína hirtelen miért lett ennyire szigorú a kriptovalutákkal szemben, de sokan a digitális jüan-ra tippelnek, amely sikere előtt ezzel a fajta tisztogatással alapoznak meg. Sőt, már arról is elkezdtek beszámolni, hogy a legnépszerűbb kínai közösségi oldalakon – mint a Baidu, a Sogou, a Zhihu és a Weibo – egyszerűen nem lehet kriptotőzsdékre keresni, azok egész egyszerűen eltűntek az online közösségi térből. 

via – Bloomberg, The Block, ABC

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

5 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

5 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

5 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

6 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

6 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

7 óra telt el azóta...