Tech/Tudomány

Elon Musk mossa kezeit – Nem a Tesla a hibás a balesetben?

Április 16-án érkezett a hír, miszerint két texasi férfi halálos balesetet szenvedett egy Teslával. Az esetet vizsgáló szakértők pedig megállapították, hogy a tragédia bekövetkeztekor senki nem ült a vezető ülésben, amiről arra a következtetésre jutottak, hogy a Tesla „önvezető” módban lehetett.

A balesetet követően egy Twitter hozzászólásban Elon Musk is megszólalt, aki azt állítja, hogy az érintett Tesla Model S-ben nem lehetett bekapcsolva az önvezetés, azt ugyanis nem vásárolták meg hozzá, majd azt is hozzátette, hogy az Autopilot funkció működéséhez elengedhetetlen, hogy legyenek az úton felfestett sávok, melyek a baleset utcájában nem volt adott.

Probléma talán nem is lenne, ha a ‘Full Self-Driving Capability’ valóban az önvezetést jelentené, jelenleg azonban egyetlen Tesla modell sem képes erre, pedig Musk ezzel a megnevezéssel árulja őket.

Persze a végére kötelezően odabiggyesztik, hogy majd csak később jön, és a 10.000 dollárba csak az a modul kerül, ami majd megkapja idén a részleges-önvezetést tartalmazó frissítést.

De közben még a baleset előtt egy emailezésből kiderült, hogy még erről sincsen szó, és ugyan dolgoznak rajta a Tesla szakemberei, szinte teljesen biztos, hogy nem lesz idén „önvezetés”. Így azonban sokaknak – főleg azoknak, akik nem járnak utána maguk – különösen félreérthető lehet a ‘Teljes Önvezető Képesség’ címkéje.

Kié a felelősség?

Jelenleg ezt vizsgálják az amerikai hatóságok, akik a HVG szerint még több tucat hasonló tragikus balesetet jegyeznek a Teslával és az Autopilottal kapcsolatban.

Januárban hat ilyen esetet jegyeztek fel, de korábban is számos alkalommal regisztráltak hasonlókat, 2020 elején például Norvégiában gázolt halálra egy közúti munkást egy Tesla, ami Autopilot módba volt kapcsolva.

Muskot megannyi kritika érte és éri, amiért nem kommunikálja mindenki számára teljesen egyértelműen és világosan az autók valódi, jelenlegi képességeit, ami különösen veszélyes lehet. Azonban a tulajdonosok felelősségét sem szabad vitatni, hiszen a hivatalos oldalaikon szintén megtalálhatóak a figyelmeztetések a megfelelő használattal kapcsolatban, még ha azok nem is olyan látványosak mint a többi.

via – Vice, Axios, HVG

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Az Apple szerint ezért ELÉG 8 GB RAM az új McBookokba

2024.04.15. - Ha mostanában új M3 iMacet vagy M3 MacBook Airt vettél (vagy tervezel venni)…

23 perc telt el azóta...

Egy igazán egyedi, elfeledett FPS-t hoztak vissza a halálból a rajongók

2024.04.15. - Az utóbbi években néhány FPS játék sikere miatt nagy divat lett lövöldözős címet…

1 óra telt el azóta...

Teljes káoszt okozott a 2okos Balázs Kicknél, az úttesten is állt a tömeg

2024.04.14.  - Ahogy nem is olyan rég mi is beszámoltunk róla, elképesztő módon lepte meg…

15 óra telt el azóta...

2 millió forintot szórt szét egy magyar influenszer a Deák téren

Bódi Dániel 2024.04.14. - Lehet, hogy a Mobilfox közösségi médiás tevékenysége nem különösen egyedi, vagy…

16 óra telt el azóta...

9 év után megtalálták a legjobban elrejtett titkot is a The Witcher 3-ban

Bódi Dániel 2024.04.14. - Lehet velem vitatkozni arról, hogy melyik a valaha készült legjobb videojáték,…

18 óra telt el azóta...

Újraindítják minden idők egyik legjobb szuperhősös sorozatát, a Hősöket

Bódi Dániel 2024.04.14. - A cím olvasatán menten a szívükhöz kapó Hősök ősrajongók számára egyszerre…

19 óra telt el azóta...