50 éve nem volt ember a Holdon, a NASA pedig Elon Muskot tünteti ki azzal, hogy segítsen nekik változtatni ezen.

Egészen rendkívüli hírt osztott meg a NASA. Bejelentették ugyanis, hogy Elon Musk cégével, a SpaceX-el állapodtak meg a következő, 2024-re tervezett Hold misszió leszállóegységeinek kifejlesztésével.

Az Artemis program keretein belül négy embert juttatnak az égitestre a NASA Orion nevű űrhajójával, ami aztán Hold-körüli pályára áll majd. Ezután a legénység két tagja átszáll Musk módosított Starship egységeibe, hogy közel fél évszázad után embereket vigyen a Hold felszínére.

Az együttműködésnek távlati céljai is vannak, melyek között prioritás egy újrahasznosítható fel- és leszállóegység létrehozása, amit később a Mars emberi meghódításakor is bevethetnek.

Az örömhírre természetesen maga Musk is reagált Twitteren, aki már alig várja a közös program kezdetét. Repesnie pedig van is miért, mivel rajta kívül az Amazon éléről az űrfejlesztések miatt lemondó Jeff Bezos Blue Origin cége, illetve a Dynetics hadiipari vállalkozás is versenyben volt.

 

A Hold meghódítása rendkívül kiemelt fontosságú programja volt a NASA-nak egykoron, hiszen az amerikaiak és az oroszok között zajló hidegháborúnak egyik színtere a világűr volt, melyben eleinte komoly lemaradásban voltak. 1969 július 20-án azonban feltették végül az i-re a pontot, amikor az Eagle nevezetű holdkomp fedélzetéről Neil Armstrong és Buzz Aldrin első emberként léptek a Hold felszínére.

Ezt követően pár évig még zajlottak Hold missziók, melyek 1972 decemberében az Apollo-17 utazásával értek véget, azóta senki nem lépett az égitestre. Mindez pedig azt jelenti, hogy közel fél évszázad után Elon Musk segítségével jut újra ember a Holdra.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×