Megjelent egy webkamera-prototípus, mely igen furcsán fest: olyan, mintha egy emberi szem bámulna rád. Ennek persze egyedi célja van.

Képzeld el, hogy váratlanul a görög mitológia egyik ismert alakjával, egy küklopsszal találkozol. A közismerten egyszemű szörnyet legyőzve, kivágva annak szemrészét, egy webkamerát kapsz. Nagyjából így néz ki az a prototípus, melyet most mutatott be egy feltaláló.

A mozgó és villogó szemű webkamerától kirázhat a hideg.

Láttunk már olyan horrorfilmet, melyben a hacker a webkamerán figyeli a főszereplőt, az ilyesfajta kémkedés pedig mindenki számára hátborzongató. Az elmúlt években rengeteg esetben tartóztattak le olyan hackereket, akik webkamerán keresztül kémkedtek mások élete után. Annak ellenére, hogy sokan tudják, hogy egy webkamerán keresztül a hackerek láthatják/hallhatják őket, sokan mégsem takarják le a kamerát vagy a mikrofont.

Egy feltaláló most azt a célt tűzte ki, hogy az emberek figyelemfelkeltő módon emlékeztesse erre.

 

Ehhez létrehozták az Eyecam nevű webkamerát, ami egy antropomorf webkamera prototípusa. Ez úgy néz ki és úgy mozog, mint egy igazi emberi szem. A kamera magától körülnézhet, mozoghat, mint egy igazi emberi szemgolyó, és olyan érzelmeket képes kifejezni, mint a boldogság, unalom, fáradtság és harag.

Az alkotó Marc Teyssier célja azt volt, hogy az emberek elgondolkodjanak a technológia múltján, jelenén és jövőjén. Az olyan intelligens eszközök, mint az Alexa, a Google Home, sőt általában az okostelefonok beépülnek a mindennapi életbe, megfigyelik a körülöttünk lévő világot, mi tulajdonosok pedig sokszor megfeledkezünk a jelenlétükről.

Teyssier azt szeretné, ha az emberek megtapasztalnák azt a furcsa, sőt kényelmetlen érzést, hogy egész nap valami nézi őket. Szerinte ugyanis manapság ez a valóság, még akkor is, ha az emberek tudatosan nem gondolnak rá. Az Eyecam bármennyire is egyedi, sajnos nem lehet hozzájutni, ez csupán egy szemléltető eszköz, hogy a hackerek és egyáltalán az okoseszközök így figyelnek minket.

Az Eyecam további előnye lehet, hogy szemkontaktust biztosít. Az elmúlt évben szinte mindenhol általános lett a webkamerás meeting, többek között az online oktatásban is. Így eléggé eltávolodtunk a szemkontaktustól, ami viszont fontos a társadalmi élet szempontjából. Aki nehezen néz a kamerába, ezzel szembe nézhet. Mondjuk…. igen, csak egy szembe.

Benned milyen érzéseket kelt ez a kamera?

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

×