Tech/Tudomány

A Qualcomm már másolja a Switchet – Hamarosan jöhet az Android alapú kézikonzol

Hamarosan valóban kijelenthetjük, hogy a kézikonzolok újra reneszánszukat élik, legalábbis ha a gyártókat vesszük alapul, ugyanis a Nintendo Switch óriási sikerén felbuzdulva egyre többen állnak elő a saját megoldásaikkal.

Pár hete az AYA NEO közösségi finanszírozású kínai mini-erőmű tarolt, majd pont a napokban számoltunk be a Tencent benyújtott kézikonzolos szabadalmáról. Ezekben a legérdekesebb talán az lehet, hogy megjelenésükben valóban a Switchre hajaznak, valójában inkább egymás kihívói, mintsem a japán hibridé.

Az Android Police értesülései szerint a versenybe a Qualcomm is beszállna, ami a másik kettővel ellentétben nem Windows, hanem Android alapú handheld masinán dolgozik.

A Qualcomm a gépét az AYA-Tencent és a Switch közé lőné be, ami az előbbieknél gyengébb, de utóbbinál valamivel erősebb lenne – nyilván, hiszen a legmodernebb és legjobb „mobil” alkatrészek kerülnének bele.

Razer Kishi | Kép: Android Authority

A konzol mindkét oldalára lecsatlakoztatható Joy-con szerű félkontrollert terveznek, továbbá rendelkezni fog SD kártya és várhatóan SIM foglalattal, ahogyan HDMI és USB-C aljzatokat is találunk rajta, illetve gyorstöltős 6000mAh-s akkumulátorral is felvértezik és természetesen az 5G-t is támogatni fogja. 

Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy egy nagyobb mobil, vagy egy kisebb tablet lesz ez, és az igazság az, hogy ez valahol igaz is, de valójában a Switch is az, csupán más OS és játékok futnak rajta. Ez utóbbiról csak spekulálni tudunk, viszont mivel Android 12 a tervezett rendszere, igen valószínű, hogy minden olyan játék, ami elérhető a platformra azt itt is játszhatjuk majd.

Ez alapján ez a kisgép alapvetően azoknak lehet remek választás, akik valamilyen streaming szolgáltatásban gondolkoznak, például a GeForce Now, az Xbox Game Pass Ultimate, a Luna, esetleg a Google Stadia. Ezen a masinérián ugyanis nagyobb kijelzővel, de a tabletnél jóval kompaktabb módon játszhatnak a legújabb játékokkal a játékosok, a Switchez hasonlóan megszakítás nélkül – a kanapéról nagyban, vagy menet közben kicsiben, ez utóbbit egyébként 1080p-s felbontásban minimum. Mindezt természetesen úgy, hogy közben nem merítjük a sokaknak létfontosságú telefont.

Alapvetően tehát nem egy rossz ötlet a Qualcomm kézikonzol, hiszen a megcélzott 300 dolláros (90.000 forintos) árával jóval olcsóbb lenne, mint az AYA és a Tencent gépe, ugyanakkor egy hasonló képességű telefonnál már olcsóbb. Ha pedig valaki sokkalja, annak még mindig ott a lehetőség, hogy pár ezer forintért kontroller kiegészítőt vegyen a telefonjára.

A tervezett megjelenését 2022 első üzleti negyedévére lőtték be, de hivatalos bejelentés, bemutatás még nem történt. A korábbi Android alapú próbálkozásokat elnézve pedig még az is lehet, hogy idő előtt lelövik az ötletet.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Olyan hiba jelent meg a CS2-ben, amivel bárki lazán tud csalni

2024.04.08. - Persze egyáltalán nem újdonság, hogy a CS2-ben, ahogy sok online multiplayer játékban, vannak…

13 perc telt el azóta...

Android-újítás: koppintással azonosíthatod az idegen számot

Gábor János 2024.04.08. - A világot nem váltja meg, nagyon egyszerű elven működik, mégis hiánypótló…

1 óra telt el azóta...

Megőrülsz – Valaki förtelmes PC-t épített ennek a gitárnak a belsejébe

2024.04.08. - A kreativitásnak egyszerűen nincs határa, ami bizony akkor is érvényes, amikor valaki számítógépet…

2 óra telt el azóta...

Kiszivárgott a Microsoft levele: az új Xbox nagy technikai ugrás lesz

Gábor János 2024.04.08. - A Windows Central új jelentése az Xbox elnökének, Sarah Bondnak a…

3 óra telt el azóta...

Közelharcban erős: így szereld fel a Warzone legújabb SMG-jét

2024.04.07. – A Warzone és Modern Warfare III legújabb szezonja néhány nappal ezelőtt, április harmadikán vette kezdetét.…

16 óra telt el azóta...

Ezt tudja manapság egy gamer laptop 2 millió forintért

2024.04.07. – Egy időben meglehetősen rossz volt a gamer laptopok megítélése. Tegyük hozzá, hogy nem…

16 óra telt el azóta...