Gaming

35 másik játékkal együtt a Mario Kartot is játszhattuk az Edge böngészőből

Egészen érdekes, hogy miként szolgáltat beszédtémát mostanság a Microsoft böngészője az Edge. Korábban amiatt került szóba, mert a redmondiak a program régebbi verziója fölött mondtak végső ítéletet, hogy a modernebb, chromium alapú Edge előtt legalább házon belül ne legyen vetélytársa. Most azonban egy olyan dolog miatt kerülhetett reflektorfénybe, amire talán még legutoljára sem gondoltunk volna.

Az Edge több bővítményével ugyanis olyan játékokkal is játszhattunk egyenesen a böngészőből, mint a Mario Kart 64, a Sonic The Hedgehog 2, az eredeti Tetris, vagy a Minecraft.

Kép: The Verge

Persze eddig sem lehetett bennünk kétség, hogy nem a Nintendo gondolta át a fennállása óta tartó taktikáját és döntött úgy, hogy a Microsoft böngészőjéből is elérhetővé teszi a játékait (a Mario Kart mellett az eredeti Super Mario Bros. is fent volt), ha pedig jól megnézzük a képet ez egészen biztossá is válik.

Több, eddig beazonosítatlan – valószínűleg független – fejlesztő töltögette fel a játékos bővítményeket, összesen 35-öt (GamePro Inc., Kday, StayReal és Gamelands), mindegyik játék egyet-egyet jelent, melyek a cikk írásának pillanatában már nem érhetőek el – bizonyára a Microsoft tiltotta le őket.  A kérdés csak az, hogy mégis hogyan kerülhettek fel egyáltalán?

Egy felhasználó, Jordan Chase tweetjét a The Verge szúrta ki, aki azt állítja, hogy a Mario Kart 64 „bővítmény” letöltésével valójában az eredeti játék ROM-ja is lejön, ami mondanom sem kell, teljesen illegális. (A Mario Kart 64 még 96-97-ben jelent meg cartridge-en.) Egy másik posztjában már a Pac-Man-t is megemlíti, aminek emulátorszerű bővítménye szintén tartalmazott asseteket az eredetijéből.

Kép: The Verge

A történetet az teszi még érdekesebbé, hogy bizonyos játékok alatt tavaly októberi értékeléseket is találtak, ami ugye azt jelenti, hogy egy ideje már fent pihenhettek az Edge bővítményei között. Az eset egyelőre megválaszolásra vár: a Microsoft és a Nintendo is éppen vizsgálja a dolgot, de .

Az viszont különösen vicces, hogy sem a Microsoft emberei, sem az Edge biztonságért felelős algoritmusa sem volt képes ezeket kiszűrni még úgy sem, hogy a játékok többségének leírásában külön felhívják a figyelmet arra a nem elhanyagolható apróságra, miszerint a játékok nem az ő tulajdonuk – itt megnevezve a jogbirtokost.

Persze Attól persze nem kell tartani, hogy a két óriásvállalat egymásnak ugrik majd, az viszont némiképp aggályos, hogy a redmondiak figyelmét hónapokig elkerülte 35 illegális bővítmény. Vajon mik leledzhetnek még ott?

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

A LEGO-szerű Xbox 360 árán már egy Xbox Series-t is vehetnél

Bódi Dániel 2024.04.03. - Jó drága lett "Európában" (Egyesült Királyságban) a tavaly szeptemberben bejelentett, és…

15 perc telt el azóta...

Leáldozhat a kukkolóknak az új iOS frissítéssel – fontos lépést tesz az Apple

Gábor János 2024.04.03. - Az Apple hamarosan megjelentet egy várva várt, zaklatás elleni frissítést az…

34 perc telt el azóta...

A 2023-as adatok szerint a live service játékok uralják a piacot

2024.04.03. - Az emberek szeretik az újdonságokat, legalábbis a fogyasztói társadalom eköré a "tény" köré…

40 perc telt el azóta...

Gyakorlómódot is magával hoz a Warzone harmadik szezonja

2024.04.03. - A Warzone fejlesztői március utolsó napjaiban ismertették, hogy milyen újdonságokkal készülnek az új…

1 óra telt el azóta...

Egy halom pénz és két új játék ütheti a GTA+ előfizetők markát

2024.04.03. - A GTA+ egy létező előfizetős program, aminek keretein belül speciális játékbeli tartalmakhoz juthatunk…

2 óra telt el azóta...

Ha kiborultál a Discord reklámjai miatt – itt van 8 másik király csevegő

Gábor János 2024.04.03. - Nem tudni, hogy csak kezdeti hisztéria, esetleg súlyosabb, elhúzódó balhé kezdete,…

2 óra telt el azóta...