Nagyban utazó hackerbandát fogott a nemzetközi rendőrszervezet.

Az utóbbi időben ismét elképesztő mértékben felment a bitcoin értéke, így talán nem meglepő, hogy egyre többen próbálnak hozzájutni az értékes kriptovalutához. Jelenlegi árfolyamon (a cikk írásának pillanatában) több mint 14 millió forintot ér egy bitcoin. Persze nem mindenki szeret a szokásos módon hozzájutni a pénzhez.

Az Europol (Európai Unió bűnüldöző ügynöksége) egy olyan 10 tagú hackerbandára csapott le, ami tucatnyi hírességtől lopott minimum 100 millió dollár értékben kriptovalutát.

A csapat SIM-cserés csalásokban utazott, amivel teljes kontrollt nyerhettek az áldozatok telefonja fölött, beleértve minden olyan dolgot, amit a készülékről el lehet érni – tehát úgy nagyjából mindent: közösségi média, bankszámla, megtakarítások.

Ennek a típusú csalásnak tulajdonképpen az a lényege, hogy a hackerek különböző kémprogramokkal, közösségi médiás és egyéb megfigyelésekkel annyi adatot gyűjtenek az áldozatról, amivel később gond nélkül el tudják őt játszani a mobiltelefon szolgáltatók ügyfélszolgálatosai előtt. Persze nem ritka az sem, hogy pont a szolgáltatók munkatársait zsarolják, vagy szimplán csak összejátszanak velük. Így, vagy úgy, de ha az ügyfélszolgálatot sikeresen meggyőzték,

az eredeti SIM-kártyát letiltatják, és átmentetik azt a saját készülékeikben várakozó SIM-re.

Az Europol egy ilyen, igen jól működő hálózatra csapott le, aminek tagjai egymástól nagyon távol Angliában,  Amerikában, Belgiumban, Máltán és Kanadában tartózkodtak, ezért az helyi hatóságokkal rendkívül összehangoltan kellett eljárniuk. Az akciót megelőzően több mint egy évig nyomoztak, amely során megfigyelték a hackerek módszereit és célpontjaikat, akik javarészt – egyelőre meg nem nevezett – híresség volt, akiknek a teljes kriptovalutába forgatott vagyonát sikeresen ellopták.

Magyarországon sem ismeretlenek az ilyesfajta támadások, 2020-ban például egy áldozat számlájáról 30 millió forintot, egy másikéról pedig 50 millió forintot tulajdonítottak el SIM-cserés módszerrel.

A világ egyik legismertebb megkárosítottja a Twitter atyaúritene, Jack Dorsey volt 2019-ben. 

A SIM-csalásoknak nem csak a hírességek vannak kitéve, hanem tulajdonképpen bárki. Ezért is érdemes alapos óvatossággal eljárni, ha internet szerte kóricálunk, hiszen az ilyen bűnözők az általunk megosztott tartalmakból, információkból és adatokból táplálkoznak. Jól gondoljuk hát meg, hogy a Facebook, Twitter, Intagram, vagy úgy bármelyik felületen mit vagyunk hajlandóak elárulni magunkról, ugyanis azok potenciális veszélyforrások lehetnek.

Forrás: Cybernews, Portfolio

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×