Ezúttal egy olasz fogyasztóvédelmi csoport követel kártérítést, amiért az Apple lassítja az iPhone 6 és 7 készülékeket.

Talán ti is hallottatok már róla, hogy az Apple az elmúlt években többször nézett perekkel szembe, az iPhone készülékek szándékos lassítása miatt. Sokan akkor úgy gondolták, hogy a telefonokat az Apple a frissítések során azért lassítja szándékosan, hogy a felhasználók mindig megvegyék az újabb készülékeket, természetesen méregdrágán.

Az Apple azonban később korrekt magyarázattal szolgált a jelenségre. Azt állították, hogy az iPhone telefonok lassulásának hátterében az akkumulátorok minőségromlása áll. Mivel a telefonok akkumulátorai minden egyes töltés után veszítenek élettartamukból, szükség van a szoftveres kompenzációra. Ekkor azért lassul be a telefon, hogy az akkumulátor kevésbé legyen leterhelve, és a felhasználó ne érezze annyira, hogy milyen gyorsan merül a készülék. A gond csak az volt, hogy erről a funkcióról senkinek nem szóltak.

Éppen ezért egy európai fogyasztóvédelmi csoport ismét pert indított az Apple ellen.

A csoport azt állítja, hogy a vállalat szándékosan lassította az iPhone telefonokat az országban. A TechCrunch szerint most 60 millió eurót követelnek kártérítésként, azaz eszközönként körülbelül 60 eurót. Az Olaszországban 2014 és 2020 között eladott iPhone 6, 6 Plus, 6S és 6S Plus modellek tulajdonosai számára. A 60 eurós kártérítés az az átlagos összeg, amelyet a fogyasztók a telefonok akkumulátorainak cseréjéért fizetnek.

„Amikor valaki Apple iPhone-t vesz, tartós minőségű termékre számít. Sajnos nem ez történt az iPhone 6-os széria esetében”- nyilatkozta Els Bruggeman, az Euroconsumers vezetője. „A fogyasztókat átverték, akik csalódottsággal és anyagi kárral néztek szembe.”

Természetesen nem ez az egyetlen hasonló per, amit az Apple ellen indítanak hasonló esetek miatt.

„Soha nem tettünk és nem fogunk tenni semmi azért, hogy szándékosan lerövidítsük bármely Apple-termék élettartamát, vagy rontsuk a felhasználói élményt” – mondta az Apple szóvivője a The Verge-nek. „Célunk mindig az volt, hogy olyan termékeket hozzunk létre, amelyeket vásárlóink szeretnek. Ennek fontos része az is, hogy az iPhone készülékek a lehető leghosszabb ideig működjenek.”

Az Apple tavaly márciusban 500 millió dolláros kártérítést fizetett az Egyesült Államokban, miután beismerték, hogy lassították a régebbi iPhone-okat az akkumulátor élettartamának megőrzése érdekében. A felháborodás akkor robbant ki az iPhone-felhasználók körében, amikor 2017-ben felfedezték, hogy az iOS korlátozza a processzor sebességét az iPhone akkumulátorainak öregedésével. Az Apple nem árulta el a fogyasztóknak, hogy létezik ez a funkció.

Sokan állítják, hogy ha tudtak volna róla, egyszerűen kicserélték volna az akkumulátort, nem pedig teljesen új telefont vettek volna, ahogy sokan tették.

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

×