Egy friss Call of Duty alkalmazás élő statisztikákat jelenít meg a meccsben résztvevő összes játékosról. Ez vajon csalásnak számít?

A Call of Duty: Warzone játékosok számára a napokban egy új alkalmazás jelent meg PC-n, ami lehetővé teszi, hogy a játékban az összes játékos statját megnézzük. Az Overwolf által fejlesztett Warzone Companion applikáció közben vita tárgy lett.

Sokak szerint ez tönkreteszi a tisztes játékot, különösen kompetitív szinten.

A Warzone jellemzően a Skill Based Matchmaking algoritmus (SBMM) segítségével helyezi a játékosokat egy meccsbe, hogy hasonló képességű játékosokat találjon. Egy 150 fős meccs során azonban a matchmaking nem minden esetben szigorú, ami azt eredményezi, hogy bizony igen változatos lehet a játékosok szintje egy meccsen belül.

A legjobb játékosok számára pedig az olyan információk ismerete, mint a lobby átlagos K/D aránya, óriási előnyt jelenthet, különösen a versenyeken. Így a közösség egy része úgy gondolja, hogy az szoftver használata csalásnak számít.

A program használata az alábbi videóban látható, melyben a videó készítője maga is kifejti aggodalmát, hogy ez milyen negatív hatással lehet a játékmentre.

 

Talán most már nem csak a csalóktól kell félni a játékban, hanem azoktól is, akik pontosan tudják, hogy milyen játékossal álnak szemben. A jobb játékosok, ha azt látják, hogy erős játékosok kerültek a meccsbe, megfontoltabbak, távolságtartóbbak lesznek, miközben gyengébb átlag K/D esetében agresszívabban fognak fellépni.

Másfelől ez azt is lehetővé teszi, hogy egy erős lobby láttán a játékosok egyszerűen kilépjenek, addig keresgélve, míg egy olyan meccset találnak, ahol több esélyük van. Mondjuk úgy, hogy szűrhetővé váltak a profik és a gyengébbek.

Ha tehát az app népszerű lesz a közösség körében, akkor bizony jelentősen átalakulhat a játék, megnehezítve a gyengébb és kezdő játékosok életét és sikerélményét. Jelenleg bizonytalan, hogy a rendszert csalásnak tekinti-e az Activision. Ha később valódi problémának ítélik meg, talán tilthatják a használatát. Most viszont úgy tűnik, elég jól pörög.

Szerinted csalás a program vagy sem?

https://www.facebook.com/groups/warzonehungary/

 

×